Je eigen energie opwekken, het afval recyclen, dat kan je als burger allemaal zelf regelen. Maar zodra het om water gaat is het een ander verhaal. Dat komt uit de kraan en daarmee af, je kan het niet zelf ergens anders vandaan halen.
“Heel gek” zegt Els Wanders. “Mensen zijn eigenlijk niet zo bezig met water. Water is er gewoon. Maar we zouden ook daar veel bewuster mee om kunnen gaan dan de meeste mensen nu doen.” Daarom richtte Els Stichting Raindrops op. Deze stichting informeert burgers niet alleen over mogelijkheden om zuiniger met water om te springen, maar ook over het recyclen van regenwater.
Doordat er steeds meer bestraat wordt, ook in de tuinen want dat is lekker makkelijk qua onderhoud, zien we dat het steeds lastiger wordt om bij een flinke hoosbui het water af te voeren. De oplossing is eigenlijk heel simpel. Minder tegels in de tuin, plantenmatjes op het dak en wat te denken van de ouderwetse regenton.
“Geweldig!” vindt Els. “Je slaat twee vliegen in een klap. Het water wordt opgevangen en het kan hergebruikt worden. Om je tuin te sproeien of je auto te wassen. In Amerika zijn die regentonnen helemaal hype! Daar worden al wedstrijden georganiseerd wie de mooiste regenton heeft!
Je kunt op marktplaats regentonnen kopen, die zijn helemaal niet zo duur. Maar er zijn ook echte designmodellen en zelfs schuttingen waarin je regenwater kan opvangen. Els vertelt je er graag over. Je kan haar dagelijks vinden (behalve in het weekend) in het oude muziekschooltje aan de J.P. Coenstraat. Daar zie je dan meteen ook een voorbeeld van zo’n beschilderde regenton.
Ik ben erg blij met dit artikel omdat het precies weergeeft wat ik in het gesprek met Wilma besproken heb. Ik kan me er goed in vinden!