Tom Olša bouwt kunstwerkjes in een fles

Tom-Olsa

Op de vraag aan Tom wat daar allemaal bij komt kijken lacht hij: Tijd, liefde en vooral: geduld! En heel goed nadenken over de juiste volgorde waarin je dingen doet.

Nou was hij dat nadenken daarover al gewend want hij begon al vroeg met het bouwen van modelvliegtuigjes. “Veel leuker dan naar school gaan! Ik was er altijd mee bezig en het moest gewoon perfect zijn! En toen zag ik dus zo’n bouwpakket van een scheepje in een fles. Zo heb ik er drie gebouwd. En toen dacht ik: maar wacht eens even, die mensen die het vroeger deden om tijd te verdrijven aan boord van een schip hadden natuurlijk helemaal geen bouwdozen! Toen besloot ik alles zelf te gaan maken”.

Tom is een perfectionist, dat zie je aan alles. Ook het gereedschap waarmee je zo’n scheepje in een fles knutselt is zelfgemaakt. Er liggen verlengde pincetten, stokjes met haakjes, kleine mesjes of grijpertjes aan het uiteinde. De fles zelf vindt hij soms gewoon bij de container, of bij mensen in de drankvoorraad thuis. Die fles moet dan gauw leeg natuurlijk …

“Je kan heel veel voorbereiden buiten de fles maar uiteindelijk moet je het IN de fles in elkaar zetten”, legt Tom uit “En dan is het dus zaak om heel goed na te denken over de volgorde waarin je dat gaat doen. Want herstellen is lastig omdat je er bijna niet meer bij kunt. Als het eenmaal in de fles zit kan het er niet meer uit.”

En hoe gaat zo’n scheepje er nou eigenlijk in? Ik mag het zelf ook eens proberen en kom erachter dat je een hele vaste hand nodig hebt. En inderdaad, geduld! Kort gezegd gaat het scheepje met gestreken zeiltjes de fles in en via een ingenieus netwerk van touwtjes worden de zeiltjes vervolgens gehesen. “Je moet natuurlijk wel weten welk touwtje bij welk zeiltje hoort. Daarom maak je van te voren werktekeningen en krijgt elk touwtje een nummertje. Maar dat wil niet zeggen dat het dan altijd goed gaat”. Gelukkig is Tom’s vrouw er dan nog … Tom lacht “Ik was zelf al uren bezig geweest om iets te herstellen en stond op het punt de fles kapot te slaan. Toen zei Monique dat ik televisie moest gaan kijken. En ja hoor, ze slaagde erin de boel te herstellen!”

Inmiddels heeft hij 122 kunstwerkjes gemaakt, niet alleen maar scheepjes trouwens. Er zijn ook flessen met een viool, een race-auto en een molen. En inmiddels staat project 123 in de steigers.

0 Thoughts to “Tom Olša bouwt kunstwerkjes in een fles”

  1. Tom Olsa

    Een heel mooi artikel over mijn hobby Wilma. Het staat er precies zoals ik in het interview verteld heb. Ik ben er trots op zo’n prominente plaats te hebben. Zo hoop ik dat het mensen inspireert om er ook aan te beginnen. Op het ogenblik exposeer ik een deel van mijn werk in het Flessenscheepjes Museum in Enkhuizen.

Leave a Comment