Best Duurzaam is een energiecooperatie die wordt bemand door vakkundige vrijwilligers. Zij geven besparingsadviezen aan inwoners van Best met maar 1 doel voor ogen: in 2030 een energieneutraal en afvalloos Best. Inmiddels telt de cooperatie meer dan 700 leden.
Duurzaamheid is een hot issue, ook in Best. Veel mensen mopperen over de afvalregeling maar niet omdat ze er het belang op zich niet van inzien. Mensen willen echt hun bijdrage leveren. Naar aanleiding van een recente campagne van Best Duurzaam om vrijwilligers te werven meldden zich maar liefst 40 vrijwilligers aan die een bijdrage willen leveren. Zij kunnen intekenen op een aantal specifieke projecten binnen een zevental thema’s zoals Collectieve Energieopwekking, Bewustwording en Educatie.
Arjan Buchholz, secretaris van Best Duurzaam, zegt: “Samen kunnen we alles. Het begint bij de burgers. Er is sprake van een transitie van macht. We willen niet langer meer afhankelijk zijn van grote leveranciers maar zelf het heft in eigen handen nemen. En we moeten zeker niet gaan zittenaf wachten totwatde overheid gaat doen! Want dan ben je het eigen initiatief kwijt en worden er allerlei zaken van bovenaf opgelegd. Dat wil je toch niet? En geloof me, er moeten dingen gaan veranderen want gewoon zo doorgaan als we nu doen is geen optie.”
Best Duurzaam zelf richt zich voornamelijk op energie en adviseert niet alleen particulieren en ondernemers over besparingen en alternatieven, maar verzorgt ook educatieve programma’s op scholen. “Kinderen uitleggen dat je ook lekker een trui aan kan doen zodat de thermostaat op school een graadje lager kan; daar praten ze dan thuis ook weer over” vertelt Arjan.
Nog even terugkomen op de missie van Best Duurzaam: een eenergieneutraal en afvalloos Best in 2030. Gaat dat lukken? Er moet nog wel het een en ander gebeuren voor het zover is. Met name op het gebied van de nieuwe afvalregeling sputteren Bestenaren tegen. Maar volgens Buchholz lopen de resultaten van de nieuwe afvalregeling in de pas met de verwachtingen. “In talloze steden en dorpen in ons land wordt op deze manier afval gescheiden en opgehaald en overal moesten mensen er in het begin aan wennen. Er wordt steeds gezegd dat het scheiden van het afval net zo goed in een afvalverwerkingsinstallatie kan gebeuren zodat de burgers zelf veel minder hoeven te doen. Maar het gaat ook om bewustwording. Mensen krijgen nu veel beter mee wat ze eigenlijk aan afval produceren en hoeveel overbodige verpakkingen er door fabrikanten worden gebruikt. Men wordt zich er langzaam maar zeker steeds méér van bewust dat er minder geproduceerd moet gaan worden.”
Het kabinet wil, sneller dan oorspronkelijk gepland, gaan regelen dat nieuwbouwwoningen niet meer op het gasnet worden aangesloten. Ook voor bestaande woningen duiken er allerlei initiatieven op. Buchholz: “Park Welschap een prachtig voorbeeld. Vliegbasis Eindhoven wil “een groen gebaar” maken naar de omwonenden. Er worden zo’n 12.000 panelen geplaatst die jaarlijks 1000 huishoudens van stroom kunnen voorzien. Mensen uit Eindhoven, Veldhoven, Best, Oirschot en Knegsel krijgen de mogelijkheid om zo’n paneel te kopen of te leasen en betalen vervolgens 15 jaar lang geen energiebelasting.” Zo’n 220 mensen uit Best woonden onlangs de informatieavond hierover bij.
Op de website van BestDuurzaam kun je meer lezen over alle initiatieven die ze ontplooien.