Jubilerende volkstuin groeit als kool

In de Bestse volkstuin De Oude Bogten komen alle trends voorbij: duurzaamheid, bewust eten, recycling, bijen in stand houden, omgaan met andere culturen. Met het 25 jarig bestaan in zicht floreert de tuin als nooit tevoren. Nog even en je komt als geïnteresseerde volkstuinierder op de wachtlijst terecht.

“De precieze datum van het jubileum weten we eigenlijk niet, ergens begin van dit jaar. Maar we vieren het op 23 juni.” Aan het woord is Desiréé Lachmeijer, penningmeester en fervent volkstuinierder. “Dan hebben we tenminste kans op lekker weer. Er zijn kraampjes, activiteiten voor kinderen en mensen kunnen hun tuintjes laten zien aan de bezoekers. Iedereen is welkom! “

Stond begin 2017 nog 10% van de tuinen leeg, dit jaar lijkt een heuse wachtlijst onvermijdelijk. “Sinds vorig jaar maken we een enorme groei door. Mensen gaan steeds bewuster met eten om, willen weten waar het vandaan komt. Als het uit je eigen tuin komt hoef je je dat alvast niet af te vragen! En we gooien geen groente weg omdat ie qua uiterlijk niet zo goed gelukt is.” vervolgt Desiree. Daarnaast biedt De Bogten het voordeel dat ze, in vergelijking met andere volkstuinen, goedkoop zijn. “We willen ook voor mensen met een wat smallere beurs toegankelijk zijn”.

Er zijn zo’n 140 leden op dit moment van verschillende nationaliteiten, Fransen, Duitsers, Afghanen, van alles en nog wat. “Dat verbroedert enorm want we wisselen ervaringen uit en we komen elkaar tegen in de kantine”, vertelt Jago Lachmeijer. “Mensen uit Iran of Frankrijk verbouwen heel andere groenten dan de Nederlanders. Zij werken met zelfgemaakte tunnelkassen zodat je groenten kunt kweken die meer warmte nodig hebben. Zo leer je van elkaar en kom je op andere ideeën.”

Iets nieuws in de volkstuin is de wilde bijentuin, met speciale planten en bloemen. “Het gaat heel slecht met de wilde bijen, dat is al een poos aan de gang en dat is een slechte ontwikkeling. Bijen zijn noodzakelijk in de natuur en we moeten hen in stand zien te houden. Twee van onze leden hebben zich daar nu volledig op toegelegd” zegt Desiree.
Volgens haar heeft de volkstuin ook een sociale functie: “Mensen die alleen zijn of alleen maar een klein balkonnetje hebben om op te zitten komen hier lekker in hun tuin wroeten en er is altijd wel iemand om een praatje mee te maken en een kop koffie te drinken. Daarom zijn mensen hier graag. En er worden dan ook nog allerlei dingen georganiseerd. Zo kan je leren snoeien, of zuurkool maken.”

Die levendigheid is met name begonnen sinds er een jaar geleden een nieuw bestuur werd benoemd. De kantine werd opgeknapt, het onderhoud van gereedschappen en het volkstuincomplex is beter gestructureerd, er worden meer activiteiten georganiseerd. Allemaal zaken die bijdragen aan het succes dat de volkstuin nu kent. “Het kost ons wel tijd, maar we krijgen er een hoop energie voor terug!” vinden Desiree en Jago Lachmeijer.

Leave a Comment