26 kinderen tussen 13 en 15 jaar doen speciaal vakantiewerk bij Archipel in Best. Deze “zonnetjes” verlichten zo de taak van de vaste medewerkers.
“Er zijn nu veel vrijwilligers op vakantie. De zonnetjes vullen die gaten op. Ze verrichten weliswaar geen verantwoordelijke kerntaken maar ze ontlasten de vaste medewerkers wel door zich met de bewoners bezig te houden.” Aan het woord is Annelies Verhees, teamassistent bij Archipel.
“We hoefden niet eens te adverteren! Er zijn nu maar liefst 26 zonnetjes ingeroosterd gedurende de vakantieperiode. Sommigen doen het omdat ze veel affiniteit hebben met de zorg, anderen zoeken gewoon een vakantiebaantje” vervolgt Verhees.
Het is trouwens geen simpel vakantiebaantje; sterker nog: het kan best zwaar zijn zelfs. De bewoners zijn dementerend en daardoor is hun reactie niet altijd even voorspelbaar. “Sommigen zijn gewend aan een “vast gezicht” en kunnen weinig prikkels hebben. En zo’n zonnetje kan dan soms al te veel zijn” vertelt Verhees.
Archipel heeft daarom besloten dat er voortaan alleen nog zonnetjes worden aangenomen die iemand in hun directe nabijheid hebben die in de zorg werkt en hen kan opvangen waar nodig. Want het is belangrijk dat de kinderen hun verhaal kwijt kunnen. Ze worden tijdens een introductieavond goed voorgelicht, niet alleen over de werkzaamheden, maar ook over wat dementie inhoudt en wat ze daardoor kunnen verwachten. Tijdens zo’n avond komt er ook iemand van het thuisfront mee zodat ook daar bekend is wat er allemaal bij het werk van een zonnetje komt kijken.
Zonnetje Iris doet dit werk inmiddels voor het tweede jaar en heeft gevraagd of ze weer in de Gasterij mag werken, het restaurant op de Kanidas-locatie. Ze maakt lekkere gerechtjes klaar, schenkt koffie en thee en beheert inmiddels ook de kassa. Volgend jaar mag ze niet meer komen helaas, want dan is ze te oud.
Jinte daarentegen wil echt met de mensen zelf bezig zijn. Daarom is hij toegewezen aan één van de woongroepen. Hij is druk bezig een spel te spelen met een aantal bewoners. Hij gooit een ballon en de bedoeling is natuurlijk dat die teruggegooid wordt. “Maar net moest ik iemand wakker maken” lacht hij. Zijn ouders werken in de zorg en volgens Verhees kun je dat goed merken omdat Jinte zo makkelijk omgaat met mensen die veel zorg nodig hebben. Het is hem kennelijk met de paplepel ingegoten.
“Het is best veel werk hoor. Die zonnetjes regelen” zegt Verhees. “De stapel papierwerk die er bij komt kijken! Maar we krijgen zoveel positieve reacties! We evalueren steeds hoe het gaat en bepalen dan of er iets veranderd moet worden. En we moeten natuurlijk kijken of al het regelwerk opweegt tegen de opbrengst. Maar ja, als er maar 1 of 2 van die zonnetjes later in de zorg gaan werken is het al geweldig!”
Wilma, wat een ontzettend leuk artikel is het geworden, complimenten!
Positieve ervaring voor de zorgsector.