Rooise wijnboer plant volgens Romeins principe

Domain les Damianes. Het klinkt vrekkes Frans en dat notabene op een steenworp afstand van mijn huis! Een echte wijngaard!

Ik krijg de wijnboer zelf aan de praat, Fons van Boxmeer en hij heeft er verstand van, ik kan niks anders zeggen! Behalve over de wijn en de manier van planten en alle zaken die je tegen kan komen in zo’n wijngaard kent hij ook nog allerlei aanverwante zaken uit zijn hoofd. Bijvoorbeeld dus zoals de Romeinen druivenstokken planten vroeger als ze op reis gingen. Want ze wilden na een flink partijtje knokken natuurlijk wel een wijntje kunnen drinken!

Ik vroeg aan Fons of het nou eigenlijk goed voor zijn wijngaard is, al die zon en die hitte. “Nou ja, als er minder water valt hebben we ook minder wijn”, antwoordt hij. “Want ja, van veel water worden de druiven dik en dikke druiven produceren meer wijn. Meer, maar minder krachtig dan nu het geval is. Want nu er weinig water is blijven de druiven kleiner maar is de smaak veel geconcentreerder.”

Het klinkt allemaal heel logisch, dat moet gezegd. “We gaan dit jaar vroeger oogsten dan anders” vertelt Fons. “In plaats van eind september doen we de blauwe druivenoogst zeker een week eerder. Tenzij de Suzikifruitvlieg opduikt, dan moeten we nòg eerder oogsten! Die zijn ooit eens met containers vanuit Noord-Japan in ons land gekomen. Ze leggen eitjes in de druiven en die komen allemaal uit, een explosie van die beestjes! En er is heel weinig tegen te doen. In Portugal hangen ze ringen op met iets van hormonen erin, daardoor hebben die mannetjesfruitvliegjes geen zin meer in seks!” En dat is volgens Van Boxmeer een heel probaat middel tegen een geboortegolf van fruitvliegjes.

Je hebt wel een flinke portie geluk nodig als je een wijngaard hebt, zoveel is wel duidelijk. “Het staat er nou allemaal mooi bij” aldus Fons. “Maar één flinke hagelbui en je bent weg! De struiken kapot, de bladeren eraf door de wind.”

En er zijn helaas nog meer beestjes behalve de Suzukifruitvliegjes die de boel kunnen verzieken. Een paar jaar geleden waren het uitheemse lieveheersbeestjes die uit waren gezet door de gemeente om een luizenplaag te bestrijden. “Mensen hadden het erover dat het allemaal zo plakte op de grond, door die luizen. Dus de gemeente kwam in actie en haalde die lieveheersbeestjes erbij. Maar ja, toen de luizen op waren kwamen ze bij ons eten”, zucht hij.

In 1988 begon het idee te rijpen om een wijngaard te beginnen. Een wijnleverancier uit Duitsland gaf de adviezen en produceert nog steeds de wijn met de druiven die Fons aanlevert. “We kwamen er al snel achter dat we de planten niet op de vlakke grond moesten zetten, dan kunnen ze niet genoeg water opnemen. Dus we hebben hier een vijver uitgegraven en daarmee heuvels gemaakt. En daar die planten in gezet. Zo kunnen ze goed wortelen en kunnen ze het water diep uit de grond halen. We begonnen met Riesling, waat witte wijn van gemaakt wordt en een paar jaar later zijn we voor de rode wijn met de rassen Dornfelder en Regent aan de slag gegaan”.

Ze gebruiken een eeuwenoude methode om druiven te planten. Fons vertelt: “Wij doen het nog steeds zoals de Romeinen destijds. Die namen druivenstokken mee op hun reizen want ze wilden overal wijn kunnen drinken. Ze plantten dan één zo’n druivenplant aan een paal van wilgenteen of raffia. Dat hebben ze destijds hier in Nederland ook gedaan, bij Nijmegen en Maastricht bijvoorbeeld. Wij hebben daar ook voor gekozen omdat de zon er dan aan alle kanten goed bij kan en je meer planten kwijt kunt op een vierkante meter.”

Je kan op afspraak een excursie doen door de wijngaard, met een man of 10 moet je dan zijn. Er komen allerlei internationale gezelschappen een kijkje nemen, volgens Fons.

Domaine les Damianes is niet alleen vernoemd naar de straat waar de wijngaard is gevestigd, maar ook naar de heilige pater Damiaan uit Leuven. “Die is destijds benoemd tot grootste Belg aller tijden”, lacht van Boxmeer, “Je zal hem maar in je achtertuin hebben staan!”

Leave a Comment