Leo Curvers kent de korenmolen van Best op zijn duimpje

Leo Curvers Korenmolen De Volharding Best

“Een molen heeft altijd aantrekkingskracht op mensen” zegt Leo Curvers. Hij ging daarom regelmatig met zijn kleinkind naar de molen en luisterde tijdens de rondleidingen naar de verhalen. De molen had zo’n aantrekkingskracht op hem dat hij uiteindelijk besloot om de opleiding tot molenaar te gaan volgen. Het bijkomend voordeel daarvan was dat hij op die manier ook alles te weten zou komen over molens in het algemeen.

En zo toog hij elke week een middag naar een instructie-molenaar die hem alle kneepjes van het vak leerde. Via zelfstudie en bezoeken deed hij ook kennis op van andersoortige molens. De opleiding duurt minstens een jaar want je moet alle seizoenen meemaken natuurlijk. Leo leerde in detail hoe de molen is opgebouwd. “Ik weet waar elk houtje zit” beweert hij. Hij deed vervolgens toelatingsexamen en toen hij daarvoor slaagde kon hij zich gaan richten op het finale examen. “Je hebt dan een half jaar de tijd om nog meer kennis op te doen om je voor te bereiden. Het examen zelf duurde 2 uur en werd afgenomen door 3 examinatoren die allerlei praktische zaken met me doornamen. Daarna werd er nog theorie afgenomen waarbij specifieke vragen over andere molens gesteld werden. Zo’n 30 tot 40% van het examen gaat over het weer, want dat moet je goed in de gaten houden als de molen draait.”

Er zijn in Nederland zo’n 2500 molenaars op 1200 molens in totaal. Leo werkt op dinsdag en zaterdag, er zijn vier molenaars als vrijwilligers werkzaam bij Molen De Volharding. Ze draaien echt productie en leveren onder andere spelt aan Bakker Bekkers.

“De gemeente is eigenaar van de molen en zorgt ervoor dat het reguliere onderhoud gedaan kan worden” vertelt Leo. “Maar de zaken die daar buiten vallen, die moeten we zelf zien te regelen. Dus we doen rondleidingen, we hebben natuurlijk de opbrengsten uit de winkel en we krijgen giften.”

De rondleiding die Leo geeft is indrukwekkend. Wat er allemaal bij komt kijken! En vooral: hoe vernuftig het werkt. Hoe groot die wieken zijn ervaar je pas als je er naast staat. We gaan steeds op een nog steiler en smaller trapje naar boven. Pfff! Leo vertelt honderduit en heeft een parate kennis waar je steil van achterover slaat. Het beeld van beschermheilige Sint Victor lijkt mee te luisteren. “We moeten de jongeren zien te enthousiasmeren” aldus Leo “Want de kennis moet wel op peil gehouden en doorgegeven worden.”

Je bent elke zaterdag welkom op de molen om te komen kijken. Kun je meteen die lekkere pannenkoekenmix meenemen die ze in de winkel verkopen!

 

0 Thoughts to “Leo Curvers kent de korenmolen van Best op zijn duimpje”

  1. Wilma, dank je wel voor dit mooie artikel.
    Zoals je schrijft, op zaterdag is iedereen welkom om meer over onze molen, “De Volharding”, te venemen.
    We geven gratis rondleidingen en informeren u graag over andere type molens in onze omgeving

  2. Nelleke Okkerse

    Leuk en enthousiast verhaal. Ik hoop dat er mensen door geïnspireerd worden om eens te komen kijken, want de molen is een prachtig stuk oude techniek.

Leave a Comment