Scootmobiel hangt aan verlengsnoer bij Achterom Best

Na vier jaar praten met de gemeente en Woonbedrijf is er nog steeds geen goeie parkeerplaats voor de scootmobielen. Gehandicaptenplatform Best raakt er een beetje ontmoedigd door. Ik praat met Anita van Hoof, Rita Blom en Frans Robers.

“Het dossier wordt maar door- en heen-en-weer geschoven. Wegens ziekte van een ambtenaar of omdat zowel gemeente als Woonbedrijf naar elkaar verwijzen of met oplossingen komen waar je echt niks aan hebt”. Aan het woord is Anita van Hoof, actief bij het Gehandicaptenplatform Best. Dit platform heeft een adviserende rol naar de instanties en maakt zich dan ook sterk voor mensen met een beperking. “Je wilt niet weten hoeveel er in Nederland ontoegankelijk is” zucht Anita. “We zijn nu dus al 4 jaar bezig om aanpassingen te regelen voor de bewoners van de Achterom. Uiteindelijk is er dan wel een bredere toegangsdeur gekomen en ook een aanpassing van de lift. Maar we zijn er nog niet!”

Anita doelt nu met name op het parkeren van de scootmobielen. De beste oplossing zou zijn wanneer er een parkeercontainer vlak bij de ingang van de flats zou komen waar de scootmobielen overdekt staan en meteen kunnen opladen. Maar dan moet er OF parkeerruimte opgeofferd worden, OF groenvoorziening en daar woedt de discussie dan ook over.

“En dan stelt de gemeente voor om maar bij Bestwijzer te parkeren! Maar dan moet je dat hele stuk teruglopen naar je flat en dan lukt natuurlijk niet. Je hebt toch niet voor niets een scootmobiel!” Van Hoof schudt haar hoofd over zoveel onbegrip en vervolgt: “Een poos geleden hebben we nog met zijn allen een bezoek gebracht aan die flats. De gemeente, Woonbedrijf en het Gehandicaptenplatform. Toen zagen we dat er in de kelder oneigenlijk gebruik werd gemaakt van de stroom. Er lagen allerlei draden en kabels en dat is dus gewoon niet brandveilig. Daar is de brandweer van op de hoogte maar er wordt niets aan gedaan.”

In de kelder staat een scootmobiel geparkeerd, naast de trap en er loopt een soort stekkerdoos met kabel naar de stroom in de berging, onder de deur door. Op diezelfde deur hangt een briefje, afkomstig van Woonbedrijf. Daarop staat deze scootmobiel daadwerkelijk hier mag staan.  “Dat kan toch niet zo!” merkt Van Hoof op. Het ziet er inderdaad wat provisorisch uit.

Volgens Anita, Rita en Frans wonen de inwoners van deze flat hier vaak al meer dan 30 jaar. Ze zijn dus zo langzamerhand senior geworden maar het flat wordt niet als seniorencomplex betiteld. Laat staan dat er voorzieningen worden getroffen op dit gebied. “Maar er wordt wel gezegd dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig moeten blijven wonen! Dan moeten ze ook zorgen dat dat kan!” “Ze” is Woonbedrijf in samenwerking met de gemeente.

De gemeente geeft aan dat Woonbedrijf hen kan benaderen over het verwezenlijken van een scootmobielstalling. Dat is op zich opmerkelijk want het dossier ligt inmiddels al vier jaar bij de gemeente.

Woonbedrijf zegt dat ze een oplossing aan het zoeken zijn voor het parkeren en dat er maar voor 1 scootmobiel een aanvraag is ingediend. En dat daar dan ook een oplossing voor gecreëerd is. Dat zal dan wel de scootmobiel zijn die bij de trap staat in de berging.

Het feit dat het geen officieel seniorencomplex is wil overigens niet zeggen dat de bewoners geen zogenaamd “Oppluspakket” kunnen aanvragen, om bepaalde voorzieningen in de woningen aan te laten brengen (speciaal voor senioren). “Elke 55-plusser kan daar om vragen” stellen zowel de gemeente als woonbedrijf.

In augustus heeft het Gehandicaptenplatform een gesprek met de nieuwe wethouder Van der Rijt over deze kwestie. Laten we hopen dat de boel dan op stoom komt.

Leave a Comment