Op dinsdag 9 oktober 2018 20.00 vindt deze lezing plaats in de kleine zaal van de Prinsenhof. De toegang is gratis
Dokter Hans van den Broek belicht de “vrouwelijke” zaken uit de geneeskunde van de afgelopen eeuwen. Hij zal onderwerpen als de leeftijd waarop men trouwde en hoe men aan geboortebeperking deed of althans probeerde te doen, belichten. Hierbij krijgt U veel niet eerder gehoorde wetenswaardigheden over zwangerschap en bevalling te horen. Ook de kennis en de taken van de vroedvrouw worden belicht zoals het opsporen van vaders van onwettige kinderen.
Opvattingen over de hygiëne bij kinderen zullen U misschien lichte rillingen bezorgen. Neemt U de zakdoekjes met odeklonje maar mee. Want wat te denken van het gebruik tot pakweg 1925 om kinderen zo stevig in te bakeren dat ze amper nog konden bewegen? Ze werden er wel mooi rustig van en het zou ook helpen tegen Engelse ziekte. Het voorkwam echter niet de verregaande vervuiling die het met zich meebracht.
De omgang met aandoeningen als borstkanker, baarmoederziektes en geslachtsziektes zullen de revue passeren. Ruime aandacht is er tot slot voor de zich vaak in het geniep afspelende zaken als prostitutie, abortus, kindermoord en het te vondeling leggen van ongewenste kinderen. Hoewel dat verschijnsel getalsmatig in de grote steden vaker voorkwam is het ook in onze toenmalige plattelandsregio wel degelijk aanwezig geweest. Het verhaal wordt met de nodige illustraties en in duidelijke taal verlucht en verteld. Dankzij de hulp van Deurnese heemkundevrienden zijn tal van wetenswaardigheden en aardigheden verkregen uit de archieven. U zult huiswaarts keren vol verbazing en met rode oren.
Hans van den Broek (1949 ’s-Hertogenbosch) was van 1980-2015 als arts-radioloog werkzaam in het Elkerliek ziekenhuis te Helmond. Hij geeft al ruim 25 jaar lezingen over de
geschiedenis der geneeskunde. In 2010 heeft hij een 10-tal artikelen hierover gepubliceerd in medisch specialistische, heemkundige of genealogische tijdschriften. Hans probeert een totaalbeeld te schetsen van de geneeskunde zoals onze voorouders die hebben meegemaakt. Daarnaast heeft hij zijn bevindingen in 2010 vastgelegd in een inmiddels uitverkocht boek, getiteld : “Koorts en Honger”.Vervolgens heeft hij 2500 beschrijvingen verzameld van Nederlandstalige wonderen uit de periode 1330 tot 1780. Dat heeft geleid tot een boek met als titel “Wonderen in het zonlicht”.
Dat leidt tot zeer interessante inkijkjes in het verleden.