Als voorzitter van de erfgoedvereniging Dye van Best draagt Harrie van Vroenhoven de geschiedenis van Best uiteraard een warm hart toe. Hij ijvert voor het zichtbaar maken en houden van die geschiedenis zodat ook de jongere mensen daar voeling mee houden.
De klompenindustrie is natuurlijk een onmiskenbaar onderdeel van de Bestse geschiedenis en zo kwam het dat Harrie naar Harrie van der Velden stapte. Want Harrie van der Velden stamt af van de man die destijds in 1921 de klompenfabriek in Best oprichtte. De twee Harrie’s bedachten dat het mooi zou zijn wanneer er ergens in Best, liefst waar je het dorp binnenrijdt, een grote klomp zou staan om bezoekers te verwelkomen.
En dat is nu geregeld! De keus is gevallen op een grote kunststof klomp van 1.85 m, een kopie van de originele, houten familieklomp van de familie Van der Velden. Harrie van der Velden schenkt de klomp en sokkel aan de gemeente Best, als eerbetoon aan zijn opa èn aan de klompenindustrie in Best.
Klompen worden meestal van populieren gemaakt, omdat dat hout goed te bewerken is. De reuzenklomp wordt daarom, heel toepasselijk, neergezet in de buurt van de 7 populieren bij de rotonde aan de Oirschotseweg, 25 meter van het voormalige fabriekscomplex. De gemeente Best zal er een bankje bijzetten en een informatiebord.
Harrie van der Velden weet nog hoe hij als klein menneke rondliep in de klompenfabriek. Hij was er keitrots op dat zijn opa en vader zo’n grote fabriek runden. “Er gebeurden spectaculaire dingen” vertelt hij. “Zeker als je nog zo klein bent! Grote vrachtwagens met bomen reden af en aan waarmee ik wel eens mee mocht rijden en er was een hele grote stoomketel in de fabriek.”
Die klompenfabrie van Harrie’s opa was de grootste van Nederland, er werkten wel 100 mensen terwijl andere klompenfabrieken hooguit een man of 40 in dienst hadden. “We waren de op twee na grootste werkgever in Best” herinnert Harrie zich. “Na de Bata en Tricotbest.” Het zou zelfs goed kunnen zijn dat het de grootste klompenfabriek ter wereld was, maar ja, dat was natuurlijk in die tijd moeilijk te controleren. Opa Van der Velden werkte samen met zijn twee zoons binnen, eentje daarvan was dus Harrie’s vader.
Als alles een beetje meeloopt wordt de klomp vóór het eind van dit jaar nog geplaatst.