De Narrekap voert eind september een toneelstuk op in het kader van het 200-jarig bestaan van Best. Dat gaat over de Bata en de grote impact die Bata heeft gehad op de ontwikkeling van ons dorp. Het speelt zich af tussen 1947 (toen de Batabrug werd geopend) en 1961.
Locatie Batafabriek
Het toneelstuk wordt opgevoerd ” … ergens in de Batafabrieken.” Aan het woord is Dennis van Eck, productieleider van het toneelstuk. “En dat houdt heel wat in. Hier in ’t Tejaterke is alles aanwezig wat je nodig hebt voor een opvoering. Maar ginds in de fabriek moet wel het een en ander gebeuren.” Maar ja, de sfeer die je daar proeft … die maakt al het extra werk goed.
“We zaten te brainstormen over hetgeen we als toneelvereniging zouden kunnen doen met betrekking tot de viering van 200 jaar Best. Dan kun je verkleed als oude karakters op de markt gaan lopen, gaan figureren, maar een stuk opvoeren zou beter zijn vonden we” vervolgt Dennis. “Al pratend kwamen we op de Bata, want als er iets impact heeft gehad op de ontwikkeling van Best is het de Bata wel!”
Een regisseur was er al, Eef Goudsmits. Maar hoe kom je aan een schrijver die iets met geschiedenis heeft? Een bestuurslid van De Narrekap kwam met John van der Sanden uit Helmond op de proppen. Die bleek stomtoevallig al met Eef samen te werken in een andere productie. Het idee voor het script begon langzaam te rijpen.
Hoe het werkte bij de Bata
“We willen laten zien hoe het eraan toe ging bij de Bata. Ze waren voor die tijd enorm vooruitstrevend en gaven mensen kansen die ze anders nooit gehad zouden hebben. Om naar het buitenland te gaan bijvoorbeeld. Je werd gewoon op de trein naar Frankrijk gezet om daar te gaan werken” vertelt John. “Maar ze waren ook keihard. Per afdeling moesten er doelen worden gehaald, die werden wekelijks bijgesteld. Ze deelden boetes uit die in een potje gingen, de inhoud daarvan werd verdubbeld en het geld werd gebruikt om mensen te helpen. Er was een Edah, een school en je kon voor 50 cent met het hele gezin naar het POC om Pipo de Clown en Mamaloe te zien.” De voorbeelden vliegen over tafel. Van der Sanden heeft gesproken met mensen die Bata kennen als hun broekzak, is te rade gegaan bij Dye van Best en heeft talloze jaargangen van de Batakoerier doorgespit.
Bekende personen
In het stuk doen 24 acteurs mee, er zijn onder andere rollen weggelegd voor Nossek (de oude Batadirecteur), pastoor Duffhaus en burgemeester Notermans. Daarnaast is er ruimte voor een aantal figuranten. Momenteel wordt ook contact gelegd met de toneelclub van het Heerbeeck-college. Verder is De Narrekap nog naarstig op zoek naar vrijwilligers èn naar fondsen.
Spin-offs
Volgens Van Eck haken allerlei initiatieven spontaan aan; zo is een schilderclub bezig met het schilderen van schoenen. Dat zou leuk zijn als expositie in de Batafabriek. Dye van Best denkt over rondleidingen in het Batadorp waar mensen voorafgaand aan de voorstelling aan deel kunnen nemen. Er worden zes voorstellingen gegeven tussen 20 en 29 september.