Alzheimer cafe B.O.S Best dementievriendelijke gemeente

Tekstschrijver Best Wilma Vervoort Correspondent Eindhovens Dagblad NK Alzheimer Cafe BOS

Dementievriendelijk Best

Best is hard op weg een dementievriendelijke gemeente te worden. Dat is ook echt nodig want hoewel bijna 1 op de 4 mensen Alzheimer krijgt, wordt het bij 70% niet officieel vastgesteld. Daardoor blijven zij steeds langer deel uit maken van de “gewone” maatschappij en die zal daar toch mee moeten dealen.

“Ik zeg altijd deMENtie; met de klemtoon op MEN. Want het zijn MENSEN die ziek zijn, zij zijn niet de ziekte zelf.” Aan het woord is Henk van den Heuvel, drijvende kracht achter vrijwel alle activiteiten in Best die met Alzheimer te maken hebben.  Nadat hij 10 jaar lang zijn eigen moeder had verzorgd besloot hij structureel tijd te gaan besteden aan de bewustwording rondom de ziekte.

Alzheimer Cafe BOS

“We richtten in 2014 het Alzheimer Café BOS op en kregen meteen 150 bezoekers. Nog steeds komen er 80 tot 100 mensen naar het Café; patiënten, mantelzorgers en professionals. Er is altijd een speciale gast die iets komt vertellen in gewone mensentaal en er is tijd om met elkaar van gedachten te wisselen.” Toen het Café eenmaal liep is Henk een training gaan volgen bij Samendementievriendelijk.

“Zo werd ik zelf officieel trainer en inmiddels heb ik de baliemedewerkers bij de gemeente en Bestwijzer geleerd hoe zij moeten omgaan met Alzheimerpatiënten die bij hen aan de balie komen. Het is een kwestie van tijd vrijmaken om zo iemand te helpen. En je kan wel zeggen dat je die tijd niet hebt, maar het zal toch moeten! We krijgen immers steeds vaker te maken met deze mensen, het is volksziekte nummer 1. Je moet gewoon met ze meegolven!”

Dementiecabine

Volgens Henk zijn we bang om met Alzheimerpatiënten geconfronteerd te worden omdat we niet weten hoe ermee om te gaan. “Maar ze kunnen veel meer dan we denken” stelt hij. “Laten we daar eens naar kijken, naar wat ze WEL kunnen. Niet alles uit handen nemen of hen steeds verbeteren. Geef ze handvatten en laat ze zoveel mogelijk zelf de regie houden. Zorg dat ze in hun eigen wijk een ontmoetingsplek hebben waar ze onder de mensen kunnen zijn zodat ze achter die voordeur vandaan komen.”

Binnenkort staat in Best weer de dementiecabine, een container met allerlei technologische snufjes die je in een half uur tijd laat ervaren hoe iemand zich voelt die aan Alzheimer lijdt. “Mensen komen er vaak zeer geëmotioneerd uit, want het is heel confronterend” vertelt Henk. De beschikbare plaatsen waren in een mum van tijd gereserveerd; met name door mantelzorgers die zich nog beter willen kunnen inleven.

Leave a Comment