De Buffel heeft Grootse Plannen
Koen en Emmy hebben grootse plannen en ze zijn vast van plan ze te verwezenlijken. Vorig jaar vierden ze hun 15-jarig jubileum en dat was de tijd om eens te gaan zitten met de beentjes omhoog om na te denken over de toekomst. Want je wilt natuurlijk wel op het hoge niveau blijven opereren waar je op zit en niet langzaam maar zeker afdalen naar de grijze middenmoot.
Dus … dan moet je in beweging blijven. Al pratend dachten ze eerst: we gaan de boel verbouwen. Maar dat leverde volgens hen niet het gewenste resultaat op. Stoppen dan? Dat was dan weer te makkelijk, volgens Emmy. Koen vertelt: “We zaten samen te praten in een strandpaviljoen en die eigenaar was zo trots! Zijn paviljoen was zelfvoorzienend! Toen dachten wij: dat is het! We kwamen in contact met NBArchitecten hier uit Best die circulair bouwen hoog in het vaandel hebben staan. Die hadden zoveel ideeën! Zo hebben we onze visie langzaam maar zeker bijgesteld tot wat het nu is.”
Weilandpaviljoen
En wat is het dan? Een circulair weilandpaviljoen, foodlab, tuin, terras, buitenbar en een fietspad. Dat is niet mis. Circulair is een populaire term, het betekent, heel simpel gezegd, dat er naar gestreefd wordt om alles te hergebruiken en productie, als die al nodig is, zo in te richten dat het geen negatieve invloed heeft op het milieu. Zowel bij het bouwen als bij het koken draait het bij De Buffel om duurzaamheid en hergebruik.
Biobased bouwmateriaal
Volgens Nicky Kouwenberg van NBArchictecten wordt er in het weilandpaviljoen alleen met natuurlijke materialen gewerkt. “Alles is van hout met natuurlijke isolatie in de wanden en het dak. De kozijnen zijn van onbehandeld hout dat eerst gekookt en daarna gestoomd wordt; dan kan het zeker 30 jaar mee.” Er wordt zelfs gekeken of de lokale populieren gebruikt kunnen worden.
1 koe per hectare
De circulaire pet gaat ook op als het om het eten en drinken zelf gaat. Vlees van koeien die in de natuur rondscharrelen, gemiddeld 1 koe per hectare. Ook willen ze zo min mogelijk standaardfrisdrank serveren. “We bouwen hier een klein fabriekje waar we zelf siropen gaan maken van vers fruit en kruiden. Lokale productie en veel gezonder.”
Bij De Buffel draait het om grillen, goed grillen. En dat blijft ook zo in de nieuwe opzet. Er wordt op hout gekookt. Hoeben vervolgt: “We koken niet op gas maar primitief! Grillen op hout op een duurzame manier, met schoon, goed gedroogd hout. De warmte die dat oplevert verwarmt vervolgens het pand.”
Foodlab
Verder komt er een foodlab, een soort denktank waarin koks en leveranciers met elkaar nadenken over productontwikkeling. “Er zijn steeds minder koks en dus is er minder tijd om alles zelf te maken. In plaats van halffabricaten te kopen gaan wij voor de eigen signatuur. Dus we ontwikkelen bijvoorbeeld een manier om een fantastische kipdijfilet voor te bereiden; de leverancier levert dat dan voortaan op die manier aan. Dan is het compleet onze eigen smaak.”
Op het perceel komt, zoals gezegd, ook een park, een buitenbar bij het terras met prachtig uitzicht over het Brabantse landschap en een fiets-/wandelpad dat vanaf de Oirschotseweg helemaal naar achteren doorloopt.
3 uur onderuit en genieten
Hoeben zou het liefst morgen beginnen. “Bij ons zit je straks middenin de keuken te eten. Lekker bij het vuur. Dat bevordert goeie gesprekken en dan kun je lekker een uur of 3 zitten eten, zonder stress, alleen maar genieten.”