Dementiecabine: zo voelt het dus!

Ervaring vast houden

20 minuten in de dementiesimulator is genoeg om te ervaren hoe een beginnende dementie patiënt zich 24/7 voelt. Maar om de ervaring te laten beklijven zodat mensen daarna blijvend anders omgaan met dementie-patiënten moet er wel wat meer gebeuren. Anders zakt het, hoe indrukwekkend ook, weer weg.

“Vorig jaar, toen de cabine hier ook stond, merkten we dat het nodig was om vervolgactiviteiten aan te bieden” vertelt Riet Odenkerke. Zij is senior manager Dagbesteding en Welzijn bij Archipel. “Mensen komen uit de cabine en zijn onder de indruk van hetgeen ze ervaren hebben. Maar dat zakt langzaam weg als er verder niks mee gedaan wordt.”

Theater Ervarea

Daarom wordt nu, begin juni, door Theater Ervarea een interactieve voorstelling gegeven over van alles wat met dementie te maken heeft. Deze is met name bedoeld voor mantelzorgers. En in de aanloop naar de Wereld Alzheimer dag op 21 september wordt een “beleefweek” georganiseerd waarin diverse workshops worden gegeven.

Regie houden

Iedereen die uit de cabine komt vertelt hetzelfde: het is confronterend, je voelt je machteloos en je beseft dat je eigenlijk alleen nog maar wordt beoordeeld op hetgeen je niet meer kunt. Dus de regie word je uit handen genomen. Wethouder Wilma van der Rijt vatte haar cabine-ervaring kort en krachtig samen: “Alle goede intenties ten spijt, vrijwel alles wat de verzorger deed pakte averechts uit voor mijn gevoel!” In de praktijk blijkt dat de ervaring in de cabine inderdaad een eyeopener is; mensen nemen zich voor voortaan meer geduld te betrachten en het initiatief meer bij de patiënt te laten.

Verdubbeling patienten

De verwachting is dat binnen nu en 7 jaar het aantal patiënten verdubbeld zal zijn. Het overgrote deel daarvan woont gewoon thuis en is actief in de maatschappij. Een intensieve samenleving volgens Van der Rijt en de enige manier om die goed vorm te geven is door de handen in elkaar te slaan en samen te werken.

Platform Dementie Best

Daarom is Platform Dementie Best opgericht; een samenwerkingsverband van organisaties die betrokken zijn bij mensen met dementie en hun naasten. Deelnemers zijn o.a. de gemeente, zorginstellingen, Seniorenraad, Lions Club Best Oirschot en ervaringsdeskundigen.

Best dementievriendelijk

De oprichting van dit platform is wederom een teken van de dementievriendelijkheid die Best als gemeente tekent. “We scoren daarop beduidend beter dan Eindhoven” aldus Gert Henke, lid van de Lions. “Het zou mooi zijn als Eindhoven nu ook eens stappen zou gaan nemen” voegt hij toe. De Lions hebben het plaatsen van de cabine mede mogelijk gemaakt. De komende weken zullen meer dan 600 mensen daarin plaatsnemen.

 

 

 

Leave a Comment