Feestelijke aftrap gemeenschapsarcheologie Groene Woud

care_uitnodiging_aftrap-28-april

CARE-project

Het Groene Woud maakt vanwege haar rijke archeologische historie als enige gebied in Nederland onderdeel uit van een internationaal wetenschappelijk project, CARE genaamd.  Daarin wordt de ontwikkeling van dorpen  onderzocht. De aftrap hiervoor wordt 28 april gegeven. Bijzonder aan dit project is dat Bestenaren zelf mee mogen graven.

Harrie van Vroenhoven, voorzitter van Erfgoedvereniging Dye van Best zit in de werkgroep Archeologie en Monumenten. Zij werden benaderd  door de Universiteit van Amsterdam. Er werd lokale ondersteuning voor dit project gezocht omdat er contacten moesten worden gelegd met grondeigenaren om toestemming te krijgen voor graafwerkzaamheden.

Kaart uit 1832

De percelen zijn geselecteerd op “verwachtingspatronen” gebaseerd op een kaart uit 1832. “Bijna 95% van de mensen die we benaderd hebben gaven spontaan toestemming” vertelt Van Vroenhoven. Op hun percelen wordt een put van één vierkante meter tot ongeveer 125 centimeter diep, minutieus afgegraven. Centimeter voor centimeter. “Ja, ze gaan er natuurlijk niet met een grote schop in!” lacht hij.

Alle grond wordt gezeefd om te kunnen zien of er bijvoorbeeld scherfjes inzitten, of muntjes. De vondsten worden in zakjes gestopt en naar de Tiendschuur aan de Hagelaarweg gebracht. Daar wordt onder leiding van archeologen en een aantal mensen van Archeologische Vereniging Kempen Peelland nader onderzoek verricht.

Pilot

Corrie Erich deed een paar weken geleden mee met de pilot in Aarle. Die werd georganiseerd om te kijken hoe zo’n opgraving in de praktijk het best georganiseerd kan worden. Ze heeft met een tandenborstel vondsten schoon staan maken.  “Er zijn toen wel een paar interessante dingen gevonden” vertelt ze. “Een oor van een aardenwerk kruik van rond 1800 en een paar bakstenen die nog helemaal heel waren. Wat ik ook heel leuk vond was het praten met de anderen die meededen. Er ontstonden allerlei gesprekken en we voelden ons echt betrokken.”

Burgerparticipatie

Door de eenvoud van de opgravingen is het mogelijk burgers mee te laten doen. Van Vroenhoven vervolgt: “Leuk om te melden is dat een veertienjarige jongen zich had ingeschreven voor de pilot, samen met zijn vader. Hij denkt erover om archeoloog te worden en had nu een perfecte kans om uit te zoeken en te ervaren wat dat inhoudt. Hij was erg enthousiast.”

De “pilot” die onlangs in Aarle plaatsvond is heel nuttig geweest. De ervaringen die hier werden opgegaan bepalen mede hoe bij de andere geplande opgravingen te werk zal worden gegaan. Want het is de bedoeling dat er ook op andere plaatsen in Het Groene Woud opgravingen gaan plaatsvinden, bijvoorbeeld in St. Oedenrode, Boxtel en Schijndel.

Op 28 april om 12.30 uur vindt de feestelijke aftrap van CARE plaats in de Tiendschuur aan de Hagelaarweg.

Leave a Comment