Het centrum van Best is een aantal jaren geleden ingrijpend veranderd. Het heeft geleid tot grotere saamhorigheid tussen de ondernemers, bezoekers die langer blijven hangen en een prettiger verblijfsklimaat. Dat ervaart vrijwel iedereen. Maar het echte gevoel achter de veranderingen, de subtiele details, dat alles komt tot leven wanneer Harold van de Ven, architect uit Best, je meevoert.
“Best is na de tweede wereldoorlog explosief gegroeid” vertelt Van de Ven. “Mensen van heinde en ver kwamen hier wonen. Vanwege Bata, Philips. Daar moesten voorzieningen voor worden getroffen, huisvesting geregeld. Eigenlijk bestond Best in eerste instantie uit een soort doorlopende provinciale weg, met lintbebouwing.” Er is dus veel veranderd in de loop der tijd. Niet alleen vanwege de vele nieuwe woningen, maar ook omdat het hart van het dorp een echt centrum is geworden, waar mensen met plezier samenkomen en verblijven.
Harold, architect en mede-eigenaar van NBArchitecten, stond mede aan de wieg van alle veranderingen. Hij switched al lopend moeiteloos van grote lijn naar klein detail en het verveelt geen moment. Sterker nog, je begint je serieus af te vragen of je tot nu toe je ogen in je broekzak had zitten, zoveel nieuwe dingen ervaar en zie je. Volgens hem overkomt dat iedereen die de eerste keer met hem meeloopt.
Zo eens in de maand, gemiddeld dan toch, neemt hij een groep mensen op sleeptouw door het centrum. Hij benadrukt dat het niet zijn ambitie is om alsmaar mensen rond te leiden; wanneer hij het doet ligt er een speciale gelegenheid aan ten grondslag of dient de rondleiding ter inspiratie.
En inspirerend is het. Hij wijst op een afwijkende rij stenen die in de bestrating vóór de Odulphuskerk is aangebracht, een soort padje dat gek genoeg tot in de straat doorloopt. Nooit eerder gezien. Het pad blijkt de oorspronkelijke fundering van de oude kerk te volgen.
Nog zo iets, maar dan op het Dorpsplein. De kiosk met daarvoor een driehoek met afwijkende bestrating staat op exact dezelfde plek waar vroeger het oude gemeentehuis van Best stond, toen met een driehoekig pleintje ervoor. De stenen bovenkant van de vijver die zich daar ook bevindt bevat de plattegrond van Best. In de zijkant van de vijver zijn de aangrenzende plaatsen zoals Liempde en Oirschot uitgehouwen.
Allerlei details, die mensen in het centrum waarschijnlijk als “normaal” beschouwen, zijn in feite zeer weldoordacht. “We hebben bewerkstelligd dat mensen als vanzelf het gedrag gaan vertonen waar we op hoopten. Zonder dat daar allerlei gebods- en verbodsborden bij komen kijken” vertelt Harold. Zo zorgt de rij bomen middenin de Boterhoek dat men als vanzelfsprekend “rechts” houdt. Wanneer de “fietsnietjes” vol zijn parkeren mensen hun fiets in het verlengde daarvan.
Het centrum is nog niet af, volgens hem, maar wat er nu ligt is iets om trots op te zijn.