Dementie-interviews inspireren Kempenhorstleerlingen. Dementie onder de aandacht brengen van de jeugd is nodig, zij moeten zich bewust worden van hetgeen het inhoudt. Dat idee lag ten grondslag aan het kunstproject dat nu loopt op het Kempenhorstcollege in Oirschot. Mensen interviewen die aan dementie lijden en vervolgens met deze ervaring aan de slag gaan om een kunstwerk te maken dat eind december in De Enck in Oirschot zal worden geëxposeerd.
Kunstproject Pius-X Bladel
Harry Jannink, oud-voorzitter van de Lionsclub Best-Oirschot, kwam op het idee nadat hij een lezing over een soortgelijk Kunstproject had bijgewoond van Marjan Wester, docent op het Pius X-college te Bladel. “Ik dacht meteen: dat moeten we in Best en Oirschot óók doen!” Hij vond direct een medestander in Ingrid Sleddens, docent op het Kempenhorst-college in Oirschot.
Jennie Castelijns, zorgtrajectbegeleider bij St. Joris in Oirschot, vertelt dat er eerst een uitvoerige uitleg aan de geïnterviewden was gegeven. Met voorbeelden van de kunstwerken afkomstig uit het project uit Bladel werd het doel van het project aan hen uitgelegd. “Als je het niet goed uitlegt zegt zo iemand anders meteen Nee. De bedoeling was dat de leerlingen in groepjes van 2 tot 3 het interview gingen houden en na afloop zouden vragen of ze een foto konden maken waaruit bleek dat ze daadwerkelijk op bezoek waren geweest.”
Interviews houden
30 leerlingen van rond de 14 jaar oud die de BEVA-richting volgen (Beeldende Vakken) hebben inmiddels interviews gehouden. Zo ook Lenne van de Loo en Paula Raes. “We kregen een telefoonnummer van iemand die we konden gaan interviewen en die moesten we zelf bellen. Dat was best een beetje eng maar ja. We gingen er samen heen en ik dacht dat het misschien ongemakkelijk zou worden maar dat was het helemaal niet!” aldus Lenne. Ter voorbereiding hadden de studenten onder andere de film Still Alice gekeken, een film over een vrouw van 50 die de diagnose Alzheimer krijgt. Ook werden ze voorgelicht door professionals die bij zorginstellingen werken en werden ze geholpen met het opstellen van de vragen.
De leerlingen verzamelen nu ideeën over het te maken kunstwerk; de vorm is vrij door hen te kiezen. Daarna wordt er geschetst, worden er materiaalproeven gedaan en pas dan kunnen ze “echt” aan de slag met het kunstwerk. Er is, kortom, nog veel te doen.
Harrie en Jet
In het kader van de bewustwording van de jeugd omtrent dementie woonden 180 leerlingen van het Kempenhorst en het Summacollege ook een toneelvoorstelling bij in ‘t Tejaterke, genaamd Harrie en Jet. Dit stuk, uitgevoerd door het toneelgezelschap Ervarea, gaat over een echtpaar waarbij bij de vrouw Alzheimer wordt geconstateerd en laat de impact daarvan op hun leven zien. Tijdens de voorstelling gingen de acteurs de interactie aan met de leerlingen. Het maakte een grote indruk op hen.
Ik kan ook voor jou content schrijven! Neem contact met me op of kijk op mijn website