Muzikaal cadeau aan Best en haar inwoners

Tekstschrijver-Best-Wilma-Vervoort-Correspondent-Eindhovens-Dagblad-Muzikale Oktober Best

Stichting “Muzikale Oktober Best” viert dit jaar het 10-jarig jubileum van hun internationale festival. Vrijwel alle evenementen zijn gratis toegankelijk voor het publiek. Want volgens Olga van der Pennen, programmadirecteur van de Stichting, is muziek naar mensen toebrengen eigenlijk een “plicht”.

Once, somewhere again

In 2009 werd het Muziekfestival voor het eerst gehouden; elk festival kent een bepaald thema. Deze keer is dat de bevrijding van 75 jaar geleden en het 200-jarig bestaan van Best. Van der Pennen componeerde voor dit jubileum een speciaal stuk dat zij opdraagt aan Best, Once, somewhere again. Want ze voelt zich hier thuis en wil iets terugdoen voor Best, waar ze inmiddels al weer 30 jaar woont.

Op de vleugels van de liefde

Van der Pennen werd geboren in Rusland maar is op de vleugels van de liefde naar Best gekomen, zoals ze dat zelf noemt. Op vijfjarige leeftijd begon ze met muziekles. “Kinderen hoeven niet te kunnen lezen om muziek te leren. Mijn eigen dochter was drie toen ze met pianoles begon.” Op haar negende ging ze naar het Rimski-Korsakov Lyceum in Sint Petersburg, volgens haar één van de weinige scholen ter wereld waar muzikanten al vanaf zeer jonge leeftijd worden gevormd. Een school ook waar veel beroemde musici vandaan komen, zoals Valerii Gergiev (dirigent) en Maris Jansons (dirigent). Van der Pennen onderhoudt nog steeds contacten met het lyceum en nodigt mensen daarvan altijd uit om te komen spelen op het Muziekfestival. Jonge veelbelovende talenten, maar ook mensen die hun sporen in de muziek al lang en breed hebben verdiend.

“In Rusland is muziek een doodnormaal onderdeel van het dagelijks leven” verklaart Van der Pennen. “In elk huis staat wel een muziekinstrument. Dat kinderen op muziekles gaan is heel gewoon. We zien nu dat koningin Maxima dat in Nederland ook van de grond probeert te krijgen. Muziek is een communicatiemiddel, er zijn geen woorden voor nodig. Je voelt de melancholie, de verloren romantiek wanneer je naar de Russische muziek, eigenlijk de Oost-Europese muziek luistert.”

Het festival is inmiddels in volle gang; het gehele programma is te vinden op www.stichtingmob.nl

 

 

Leave a Comment