Fijnstof meten doe je gewoon zelf!

Tekstschrijver-Wilma Vervoort-Content Schrijven-Fijnstof meten doe je gewoon zelf

Luchtverontreiniging vormt nog steeds een groot gezondheidsrisico. Om dat structureel aan te pakken is het belangrijk dat de luchtkwaliteit gemeten wordt. Daar kun je als particulier een steentje aan bijdragen door een fijnstofmeter te plaatsen. Energiecoöperatie Best Duurzaam probeert de inwoners van Best hiervoor enthousiast te krijgen.

Het schone lucht akkoord

In januari van dit jaar ondertekende het kabinet met een aantal provincies en gemeenten het Schone Lucht akkoord. Best gaat daar ook aan meedoen. Het doel is gezamenlijk de luchtkwaliteit permanent te verbeteren: minimaal 50% gezondheidswinst in 2030 ten opzichte van 2016. Dan leven we langer, gezonder en met meer kwaliteit.

Reinier ten Kate, lid van de werkgroep Techniek binnen Best Duurzaam, kwam via een vriend op het idee om een fijnstofmeter te plaatsen en samen met een aantal andere leden van Best Duurzaam werd vervolgens een proef gestart. In Best staan er nu vier; Best Duurzaam hoopt natuurlijk dat het er méér worden. Want meten is weten. En er valt genoeg te meten in Best, vanwege de houtstook, de directe nabijheid van de snelwegen, het vliegveld en de biomassacentrale.

Kijken en vergelijken

Tekstschrijver-Wilma Vervoort-Content Schrijven-Fijnstof meten doe je gewoon zelf 2De meters worden aangesloten op een landelijk netwerk waardoor je op www.samenmeten.rivm.nl de resultaten van de metingen kunt zien en Best kunt vergelijken met andere gemeenten.

Hoe meer meters er hangen, hoe beter want met een fijnmazig meetnetwerk zie je meteen of een hoge uitstootwaarde veroorzaakt wordt door een lokale uitstoot (waarbij één meter hoog uitslaat) of eentje die over Best heen trekt (dan slaan meer meters hoog uit). In combinatie met windrichting en tijdstippen kun je inschatten waar de uitstoot vandaan komt. Bijvoorbeeld: tijdens de spits zijn de uitstootwaarden hoger in gebieden langs drukke wegen.

Omdat de meter ook temperatuur en luchtvochtigheid meet kun je ook “hittestress” meten. Op warme dagen zul je het verschil kunnen zien tussen plaatsen waar het “groen” is of juist niet.

De meters zijn makkelijk in elkaar te zetten en tegen een redelijke prijs verkrijgbaar omdat er collectief wordt ingekocht. Best Duurzaam heeft daarvoor al een partij op het oog; dezelfde die in Arnhem leverde. Daar hangen er al meer dan 100. De prijs zal naar verwachting om en nabij de 30 euro per stuk bedragen.

Meer weten?

Wie meer wil weten of mee wil meten kan een mail sturen naar bestuur@bestduurzaam.nl. Meer informatie is te vinden op https://www.bestduurzaam.nl/

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en als je wilt OOK voor jou. Weten hoe dat werkt? Neem contact met me op dan zoeken we dat samen uit.

Leave a Comment