Meer groen in de bebouwde kom wordt door veel inwoners van Best als belangrijk ervaren. Daarom start de gemeente een aantal projecten op om dat te realiseren. Er is momenteel ongeveer 6 ton euro beschikbaar; wanneer de evaluaties positief uitpakken zal bij de gemeenteraad een voorstel worden ingediend voor verruiming van het budget.
Klankbordgroep Groen
Wethouder Van Schuppen vertelt dat er diverse projecten op stapel staan, groot en klein. Klankbordgroep Groen heeft daarbij meegedacht. Sommige plannen zijn al behoorlijk uitgewerkt, voor andere zullen inwoners en “stakeholders” worden benaderd om mee te denken en met initiatieven te komen. Alle projecten hebben één ding gemeen: het leefbaar maken van de omgeving door het aanleggen en het onderhouden van “groen”.
Een groot project betreft de ontwikkeling van het buitengebied Nieuwe Heide – Oud Meer. Daarin komen onderwerpen aan de orde zoals vergroting van de heide, de aanleg van een speelbos en parkeerplaatsen in de bosgebieden. Er wordt samengewerkt met Son en Breugel om zaken goed op elkaar af te stemmen. “Son is meer van het paardrijden en Best is meer van het mountainbiken” verklaart Van Schuppen. “Het is dus belangrijk om goed naar de paden te kijken want je wilt natuurlijk niet dat de paardrijder en de mountainbiker elkaar op hetzelfde pad tegenkomen. Dat moet goed worden afgestemd.”
Bij de inrichting van dit project zullen diverse partijen worden betrokken, bijvoorbeeld de horeca, de scoutinggroep, de mountainbikers en natuurlijk de mensen die in de buurt wonen.
Wijkgerichte aanpak
In de bebouwde kom van Best ontbreekt het op vaak plaatsen aan aantrekkelijke groene plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en die in de zomer voor verkoeling kunnen zorgen. Klankbordgroep Groen adviseert om diverse kleine gebieden in Best aan te pakken, bijvoorbeeld het H. Hartplein, de stationsomgeving en het evenemententerrein aan de Spinnerstraat. “Dat is nu een grasveld, maar meer ook niet. De bedoeling is dat er beweging in gaat komen” licht Van Schuppen toe. Hij vertelt dat er sprake is van een wijkgerichte aanpak. Zo zal in Wilhelminadorp worden begonnen met het terugbrengen van groen in de wijk. “Als de resultaten positief zijn zullen we de raad vragen om meer geld zodat we ook de andere wijken kunnen aanpakken.”
Budget voor burgerinitiatieven
Er is geld beschikbaar voor het uitrollen van initiatieven die door burgers worden aangedragen. Van Schuppen noemt een aantal zaken die al gerealiseerd zijn. “De zwaluwnesten bij de Kapelweg. En de pluktuinen en plukvelden die zijn aangelegd aan de randen van de agrarische bedrijven zijn echt populair. Mensen komen daarnaartoe gefietst om een veldboeket te plukken. We zijn ook de mogelijkheid aan het onderzoeken om de “vlechtheggen”, de ouderwetse erfafscheidingen, terug te brengen.”
In de loop der tijd zal er meer naar buiten worden gebracht over de specifieke projecten die worden afgetrapt om Best een groener gezicht te geven. Dit artikel kun je ook in het ED lezen.
Ik ben schrijver en schrijf onder andere voor de krant. Maar … ik kan ook voor jou schrijven! Meer weten? Neem dan eens contact met me op. Kunnen we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.