Collectief zonnedak via Best Energie

wilma vervoort-tekstschrijver-content schrijven-collectief zonnedak via Best Energie

Vanaf 28 oktober worden de panelen gelegd op het eerste collectieve zonnedak in Best. Het initiatief daartoe is genomen door Best Energie, een coöperatie die uit Best Duurzaam is voortgekomen en zich toelegt op “risicovolle” projecten. Bestenaren kunnen hierin participeren in ruil voor een aardig rendement.

Best Energie

“En je draagt natuurlijk bij aan de verduurzaming van Best” voegt Jan Vermeulen toe. Hij is bestuurslid bij Best Energie. Hij ontkent dat zij een keiharde concurrent zijn van bedrijven die zonneparken willen aanleggen. “Wij zitten er een beetje tussenin met dit zonnedak, als je kijkt naar het aantal panelen dat geplaatst wordt. Zo’n park bevat er duizenden, dit dak 352. Je praat over heel andere investeringen.”

Eerst de daken

Wel zegt Vermeulen dat hij vindt dat er eerst gekeken moet worden naar de capaciteit die daken bieden alvorens meteen stukken grond te bestemmen voor een zonnepark. “Er zijn heel veel daken beschikbaar en we zien nu ook dat er mensen zijn die zich met hun dak bij ons melden. Natuurlijk moet er goed gekeken worden of het dak geschikt is en of het nog flink wat jaren mee kan.”

Goed rendement EN duurzaam

Alle Bestenaren die wonen in de “postcoderoos” (postcodes die grenzen aan de postcode van het zonnedak) kunnen participeren. “Afhankelijk van hun energiegebruik bepalen we hoeveel panelen daarvoor nodig zijn en wordt het participatiebedrag vastgesteld. In ruil daarvoor betaal je de komende 15 jaar geen energiebelasting meer. En dat is een aanzienlijk deel van je maandelijkse rekening” beweert Vermeulen.

De opgewekte stroom wordt verkocht aan Greenchoice, een groene energieleverancier. De opbrengsten belanden in de pot van de coöperatie en de Algemene Ledenvergadering besluit wat er met de “winst” gebeurt. “Misschien wordt er besloten om in nieuwe projecten te investeren, misschien wordt er uitgekeerd aan de leden.”

Maatwerk

Het was een hele klus om het project van de grond te krijgen. Want informatie-bijeenkomsten konden, vanwege alle coronabeperkingen, niet doorgaan. “Je moet mensen toch uitleggen hoe het precies werkt en alles uitrekenen. Daarnaast zijn er zoveel aanbieders dat mensen soms door de bomen het bos niet meer zien.” Op dit moment zijn er nog een 30-tal zonnepanelen beschikbaar dus er kan nog geparticipeerd worden. In december wordt het dak officieel in gebruik genomen.

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Weten hoe dat werkt? Neem dan contact met me op.

Dit artikel kun je ook in de krant lezen.

Leave a Comment