Energie coöperatie Best Duurzaam wil de hele Bestse gemeenschap mobiliseren om samen stappen te nemen op het gebied van duurzaamheid. En ook daarvoor geldt: Jong geleerd is oud gedaan. Daarom schreven zij een “challenge” uit voor 11 Bestse basisscholen. En wat blijkt? Duurzaam “gedrag” kan kinderlijk eenvoudig zijn.
Kinderen dragen ook bij
Leerkracht Marie-Josee en directrice Marjolein van De Kiezel zijn enthousiast: ‘Enerzijds willen we leerlingen bewuster maken rondom dit onderwerp, anderzijds willen we hen ook concreet handelingsperspectief geven. Iedereen kan een bijdrage leveren aan een betere wereld, zeker ook kinderen’.
De leerlingen van groep 7 en 8 gingen meteen enthousiast aan de slag. Er werden posters gemaakt met praktische tips zoals: zet de gamecomputer uit na het spelen, doe langer met je kleding en doe het licht uit als je niet op je kamer zit. Ties maakte een digitale quiz met vragen over duurzaamheid.
Al eerder gaven leerlingen van basisschool St. Antonius een zelfgemaakte les over het klimaat aan hun medeleerlingen. Volgens de kinderen is het helemaal niet zo moeilijk om duurzaam te leven.
Praktische aanpak in plaats van doemscenario’s
Arjan Buchholz, secretaris van Best Duurzaam, vertelt: “Natuurlijk kun je allerlei doemscenario’s voorleggen aan kinderen maar er is ook een alternatief. Gewoon aan hen vragen wat zij als kind zouden kunnen doen om beter voor de wereld te zorgen.”
Janneke Enting is verantwoordelijk voor Educatie binnen Best Duurzaam: “De challenge is zo enthousiast ontvangen door leerlingen en leerkrachten dat we het idee verder willen gaan uitwerken. We denken aan een themakist met lees- en informatieve boeken rondom specifieke onderwerpen zoals afval, voedsel, kleding, biodiversiteit, energie. Samen met leerlingen en leerkrachten willen we onderzoeken wat past en gewenst is.”
Uit handen van Janneke ontvingen de leerlingen het boek ‘Palmen op de Noordpool’, boordevol ideeën, bruikbaar voor een volgende duurzaamheidschallenge.