Dagbesteding voor mensen met dementie anders insteken, dat is de bedoeling. DagBest gaat dat vanaf 4 januari in de praktijk brengen. De drie oprichters zijn ervan overtuigd dat zij een verschil kunnen maken. Ze maakten de sprong in het diepe en zegden alle drie hun baan op.
Lenie Brummans, Jacqueline van der Spank en Marlieke Bond kennen elkaar al jaren vanuit hun werk in de ouderenzorg. Alle dames hebben de HBOV-opleiding afgerond en jarenlange ervaring opgebouwd in het werken met ouderen. “We dachten vaak: hoe zouden WIJ het nu aanpakken, zo’n dagbesteding voor mensen met dementie? Daar hadden we allerlei ideeën over en afgelopen zomer besloten we dat, als we nog een carrièreswitch wilden maken, we niet langer moesten wachten.”
Ze kwamen erachter dat er heel veel bij kwam kijken, bij het opzetten van zoiets. Lenie vervolgt: “Er wordt veel van je verwacht want per slot van rekening ga je wel werken met een kwetsbare groep. We zijn bezig met een ISO-keurmerk, hebben de financieringsstromen in beeld gebracht, toestemming gevraagd aan het zorgkantoor en contact gezocht met de gemeenten.”
Onderscheidend vermogen
Op de vraag waarin DagBest zich onderscheidt van andere dagbestedingen is het antwoord duidelijk volgens Jacqueline: “Het grootste verschil zit in de openingstijden. Die zijn normaal gesproken van 10 tot 16 uur maar bij ons van 11.00 tot 18.00 uur. Onze doelgroep gaat het over het algemeen in de ochtend nog best goed af omdat er een bepaalde structuur is en ze zich om dit tijd nog fit voelen. Maar tegen het eind van de middag ontstaat er vaak onrust, dat noemen we ook wel “sundowning”. De meeste dagbestedingen sluiten dan terwijl wij de mensen juist twee uur langer opvangen. Daarmee slaan we twee vliegen in één klap: we helpen hen door die onrustige fase heen en zorgen er ook nog voor dat ze een warme maaltijd nuttigen. Want de kans op ondervoeding is groot bij mensen met dementie. Zeker als ze alleen moeten eten terwijl “zien eten doet eten”.”
Kleinschalig en persoonlijk
DagBest haalt desgewenst hun gasten op en brengt ze ’s avonds ook naar huis. “Dan gaan we mee naar binnen, doen een lampje aan en zetten eventueel nog een kopje koffie. Dat kunnen we doen omdat we zo persoonlijk en kleinschalig insteken” legt Marlieke uit. Uit de intakegesprekken die ze nu voeren blijkt dat mantelzorgers dat een heel prettig idee vinden.
Daaraan gekoppeld noemt Lenie het voorbeeld van een dame die door een regulier taxibusje werd afgezet nadat ze bij de dagbesteding was geweest. Ze was weliswaar bij haar appartementencomplex maar op een gegeven moment wist ze niet meer op welke verdieping ze uit de lift moest stappen. “Op dat moment zijn er twee opties: de familie staat elke keer klaar om mevrouw op te vangen of mevrouw gaat niet meer naar de dagbesteding. En dat is zo jammer! Want het streven is nou juist om te zorgen dat ouderen langer thuis blijven wonen!”
Kleine dingen
“We organiseren allerlei activiteiten om onze gasten geestelijk en lichamelijk te prikkelen maar er zijn ook hele kleine dingen die goed werken. Zo hebben we een oproep gedaan voor oud serviesgoed omdat onze gasten dat herkennen. We zetten alle kopjes en schoteltjes door elkaar op een dienblad en dan zoeken ze zelf meteen het setje bij elkaar. Zo werkt het ook met koken. Niet vragen: wie schilt de aardappels maar gewoon een mandje met aardappels neerzetten en een paar schilmesjes. Dan gaan ze vanzelf aan de slag” besluit Brummans.
DagBest wil een open dagbesteding zijn. Daarom is het straks, als de coronaperikelen achter de rug zijn, ook mogelijk voor de eventuele partners om mee te komen eten en andere bezoekers te verwelkomen. “De dochter uit Amsterdam die even in de buurt is kan gewoon op de koffie komen.” Meer informatie over DagBest vind je hier.
Het trio biedt ook speciale trainingen aan voor mantelzorgers. Hen handvatten geven om beter te dealen met wat op hun pad komt tijdens hun zorgtaken. Wat zeg je wel en wat juist niet. “Het is een cursus van 10 sessies van 3 uur.” Meer informatie hierover vind je op www.ontmoetingendementie.nl
Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je wilt, ook voor jou. Weten hoe dat werkt? Neem maar eens contact met me op.
Je kunt het artikel ook hier lezen. Met dank aan DagBest voor de foto!