Steun aan ondernemers in Best kan beter

power of the pen inandoutofafrica-wilmavervoort-tekstschrijver-menopause nomad-menopause magician-key4music

De gemeente zou meer begrip moeten hebben voor ondernemers, meer maatwerk moeten leveren in deze moeilijke tijden en vooral: duidelijkheid verschaffen. Dat is dan toch de mening van Judith van Dun, eigenaar van Key4Music uit Best, Oirschot en Son&Breugel. De steun aan ondernemers in Best kan beter, volgens haar.

De lockdown heeft veel impact op zowel burgers als organisaties. Daarom is er veel overheidssteun toegezegd om de eventuele financiële nood te lenigen. Dat is een mooi streven maar zodra er onduidelijkheid bestaat “wat” voor soort organisatie je nu eigenlijk bent heb je een flink probleem.

Particuliere organisatie

Judith weet er alles van. Key4Music is een eenmanszaak die ZZP’ers inhuurt om muziekles te geven in Best, Oirschot en Son en Breugel. “We zijn beslist géén muziekschool, culturele instelling of stichting. Ik onderneem op eigen risico en moet zoals elk bedrijf gewoon omzet maken.”

Maar dat is op dit moment vrijwel onmogelijk en dus teert ze in op haar reserves. Natuurlijk snapt ze dat ze niet de enige ondernemer is die het moeilijk heeft. Maar waar ze geen begrip meer voor kan opbrengen is de manier waarop ze door de gemeente wordt behandeld. Van Dun ontving een gezamenlijk schrijven van Best, Oirschot en Son en Breugel. “Zij stellen daarin dat “publieke plaatsen” gesloten moeten blijven tenzij er sprake is van dagbesteding in het kader van zorg. Volgens hen vormen wij geen uitzondering op deze regel, want we zijn een “publieke plaats” waar muziekonderwijs wordt gegeven.”

Geen publieke plaats

Judith is het daar niet mee eens. “Wij zijn geen publieke plaats, zoals een bibliotheek of een gewone muziekschool. Ons pand zit op een bedrijventerrein, onze deur zit op slot en je moet aanbellen om binnen te komen. Als particuliere organisatie geven we 1 op 1 les”

“Maar” vervolgt ze “als de gemeente Best vindt dat we wèl een standaard-muziekschool zijn, dan moeten ze ons ook zo behandelen en on dezelfde ondersteuning geven die Cultuurspoor heeft gekregen. Maar daar komen we dan weer niet voor in aanmerking. Er wordt dus gemeten met twee maten.”

Duizenden euro’s geïnvesteerd

Wat Judith misschien nog wel het meeste stoort is het gebrek aan inlevingsvermogen bij de gemeente. “Als ze zo meeleven met de ondernemers, waarom komen ze dan niet gewoon eens kijken? Dan kunnen ze meteen zien dat er hier probleemloos kan worden gewerkt omdat we vorig jaar al alles coronaproof hebben gemaakt. Alles bij elkaar hebben we duizenden euro’s uitgegeven om dat voor elkaar te krijgen. Er wordt 1 op 1 lesgegeven, op afspraak in een eigen ruimte, voorzien van spatschermen. Dat hebben we natuurlijk verteld aan de gemeente maar we kregen nul op het rekest. Wat wel mag is op huisbezoek gaan om muziekles te geven. Maar dat levert toch veel meer risico op?”

De teleurstelling van Judith is groot. “We mogen wel gratis op komen draven als er festiviteiten zijn, maar er staat maar bitter weinig tegenover.” Gemeente Best reageert op Judith’s verhaal met de boodschap dat zij contact met haar zullen opnemen en uiteraard hun best doen om iedereen zo goed mogelijk bij te staan in deze moeilijke tijden.

Leave a Comment