Zou Covid roet in het eten gooien? Gelukkig niet. OUD en NIEUW, de art-fashionshow waarin mensen met dementie optraden als model, kon gewoon doorgaan. Via een livestream, dat dan weer wel. Dus zonder live publiek.
Het begon al geweldig met een optreden van DJ Je moeder die lekkere gouwe ouwe de Augustijnenkerk inslingerde. Fats Domino kwam voorbij en Pata Pata van Nina Simone. De live chat liep langzaam vol en mensen waren al meteen enthousiast. De kerk zag er prachtig uit met een blauwe verlichting van de gewelven en veel bloemen en planten.
Ik persoonlijk vond het ontbreken van publiek een soort van voordeel, al begrijp ik dat het voor de modellen leuker was geweest als hun geliefden fysiek aanwezig hadden kunnen zijn. Maar de show was zonder publiek extra bijzonder en indrukwekkend. De focus lag nu puur op de modellen en, niet te vergeten, de muziek waarop zij de catwalk betraden.
Hippe dance van DJ Dylan Greene werd afgewisseld met prachtige operamuziek, gezongen door Francis van Broekhuizen. Teun Hagemeijer kondigde de mensen aan in de vorm van prachtige gedichten. De locatie, zoals gezegd de voormalige Augustijnenkerk in Eindhoven, gaf extra cachet aan het geheel.
De show opende met een video over Sonja, een vrouw van 53 jaar die vorig jaar december te horen kreeg dat haar geheugenverlies veroorzaakt wordt door Alzheimer. Zij en haar gezin genieten van alle dagen dat het nog goed gaat.
Stralend liep ze in een prachtige creatie door de kerk. Ondertussen zong Francis van Broekhuizen de sterren van de hemel. In een woord PRACHTIG!
Alle andere modellen liepen samen met organisatoren Teun Toebes en Babette van Rijthoven, die hen liefdevol en vooral respectvol volledig in de spotlights wisten te zetten. De live-chat ontplofte: de kijkers raakten niet uitgesproken over de prachtige show en geven hun ontroering weer. Ik heb de hele show vol emoties ademloos gekeken en geluisterd. De modellen straalden gewoon.
Alle creaties die werden gedragen zijn op een duurzame manier geproduceerd uit kleding van overleden mensen met dementie. Studenten van de modevakscholen ROC Tilburg en het Summacollege hebben geholpen met het maken van de stukken. De ontwerpen zijn gemaakt door Babette en gebaseerd op het persoonlijke verhaal van elk model.
Teun: “Met een lach en een traan hebben wij genoten van alle prachtige creaties en bijzondere verhalen. Het waren echter vooral de modellen die ons raakten. Want hoewel het proces van achteruitgang en vergeten soms natuurlijk heel verdrietig is, kunnen mensen met dementie als geen ander genieten van én leven in het moment. En juist dat is wat er vandaag gebeurde. De oorzaak? Aandacht voor hun eigen verhaal en niet voor een ziekte.”
Teun en Babette organiseerden de show en gaven aan, vanwege Covid, toch behoorlijk op hete kolen te hebben gezeten: “Maar hoe cru het misschien ook klinkt, we konden het natuurlijk niet alsmaar blijven uitstellen in afwachting van betere tijden. Onze modellen, veelal bewoners van het verpleeghuis, behoren immers tot een groep mensen die ook het eeuwige leven niet hebben. Zij zijn enorm enthousiast over de show en maanden uitstellen kan betekenen dat sommigen niet meer mee kunnen doen. Zo’n mooi moment, met de volle aandacht voor hun levensverhaal, wil je mensen niet ontnemen. En ook, al is dat dan misschien iets minder van belang: alle creaties zijn specifiek op de persoon ontworpen.”
De show is terug te zien via https://s-teun.nl/pers/ Het is een aanrader! Er zijn ook mooie foto’s te zien. Teun: geWELdig!
Ik schrijf voor mezelf en voor opdrachtgevers. Iets voor jou? Zit jij om een tekst verlegen? Ik help je graag aan iets waar jij je com-pleet in kunt terugvinden! Neem contact met me op. Lees het bovenstaande artikel ook in de krant.
Veel dank aan de foto’s die we rechtenvrij mogen gebruiken. Ze zijn afkomstig van Marijke Krekels.