Kunstenaar Marian Verdonk maakt graag “groot werk”. Dus kon ze haar hart ophalen toen Waterschap Hollandse Delta haar vroeg vier grote “wolkleden” te maken van maar liefst 3 bij 3 meter per stuk. Er moet een kraanwagen aan te pas komen om de stukken in hun pand te hijsen want de schuifdeur is te klein.
“60 kilo per stuk wegen ze” weet Verdonk te vertellen. Dat komt grotendeels door de geluiddempende panelen aan de achterkant, gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken, en het oerdegelijke houten frame. “Er zit tussen de 7,5 en 10 kilo wol in. Dat is zeg maar 3 schapen.”
Punchmachine
Na haar modeopleiding maakte Verdonk theaterkostuums. Maar op een gegeven moment was ze eraan toe om voor zichzelf te gaan werken. Ze ging Monumentale Vormgeving studeren aan de kunstacademie, overwoog docent te worden maar het lot besliste anders. “Ik kwam toevallig in een naaimachinewinkel een apparaat tegen dat ik niet kende: een machine met een heleboel naalden erin. Het bleek een punchmachine te zijn waarmee je heel makkelijk en vrij met textiel aan de slag kan: eigenlijk zoals een schilder met verf werkt. “Ik ging Googlen maar er bleek maar heel weinig mee gedaan te worden. Dus ik kocht gelijk 10 van die machines om workshops mee te geven.”
Na verloop van tijd schafte ze een grotere punchmachine aan. “Daarmee kan ik veel grotere kleden maken, van zo’n 1 bij 2 meter. Ik werk voornamelijk met wol omdat het zulke mooie eigenschappen heeft. Het is zelfreinigend, voelt lekker zacht aan en straalt een natuurlijke energie uit. Daarnaast verbetert het de akoestiek en om dat laatste te optimaliseren plaats ik aan de achterkant van het kleed ook nog panelen van gerecyclede jeans.”
Buiten de lijntjes
Inmiddels weten zowel particulieren als bedrijven haar te vinden. “Het kan zijn dat je als bedrijf een entree hebt die niet helemaal lekker voelt, of een vergaderzaal die hol klinkt bijvoorbeeld. Dan ga ik met ze in gesprek: wat willen jullie uitstralen, vertellen? Natuurlijk houd ik rekening met wat er al is, zoals meubels, toegepaste kleuren.” Het Waterschap vroeg haar of ze hun vlag als thema zou kunnen gebruiken. Verdonk: “Ik heb dat vertaald naar een landschap in 4 verschillende seizoenen. Het waterschap zorgt onder andere voor dijken, recreatieplassen en sluizen: die heb ik er ook in verwerkt. Niet helemaal tot in detail uitgewerkt hoor, ik vind dat er voor de kijker iets te “fantaseren” moet overblijven. Ik kleur niet binnen de lijntjes.”
De kleden zijn te bekijken op zaterdag 21 augustus op de Open dag Ambachtslieden bij C’park Bata in Best.
Je kunt dit artikel ook in de krant lezen.
Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.