Onze eigen Rijdende Rechter in Best? Nou nee, Buurtbemiddeling Best velt geen oordelen waar partijen zich maar bij hebben neer te leggen. Ze willen juist proberen alles in goede harmonie af te handelen zodat de betrokkenen weer met elkaar door één deur kunnen. Tien speciaal geschoolde vrijwilligers zetten zich daarvoor in.
Dus niet “Dit is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen!”; de standaardzin waarmee Frank Visser (De rijdende rechter) zijn tv-programma afsluit. “Nee, zeker niet” lacht Peter de Leeuw. Hij coördineert de zaken die worden aangemeld bij Buurtbemiddeling Best, een dienst van welzijnsorganisatie LEVBest. Niet alle zaken worden in behandeling genomen. “Als er al officiële instanties zoals de politie of de rechter aan te pas zijn gekomen beginnen we er niet aan. Dan is het al te vergevorderd. Wij staan het liefst aan het begin van de “keten”, als er nog geen andere stappen zijn genomen.”
Buurtbemiddeling op neutraal terrein
Na acceptatie gaan twee bemiddelaars op bezoek bij de partij die het probleem heeft aangezwengeld, partij 1 dus. “We luisteren naar hun verhaal en vellen geen oordelen. Want elke partij die betrokken is beleeft het op zijn manier en dat is in zijn ogen de waarheid. Vervolgens moeten we de andere partij(en) aan tafel zien te krijgen. We gaan bij hen langs en proberen hen te overreden op neutraal terrein het gesprek aan te gaan.” En als ze niet mee willen doen?
“Dan houdt het meteen op” stelt Peter. “Maar in zo’n 70% van de gevallen lukt het ons wel om ze met elkaar in gesprek te brengen en een oplossing te verzinnen. En bij de resterende 30% zien we dat het weliswaar nog niet de wereld uit is, maar dat de verhoudingen wel iets verbeterd zijn.”
Liefdewerk oud papier
In de omliggende gemeentes wordt het bemiddelingswerk door professionals opgepakt die er flink wat uren per week aan besteden. Woningstichtingen betalen daar mee aan de dienst en brengen actief zaken aan. In Helmond en Eindhoven kunnen ze het bijna niet bijbenen. Maar in Best werkt dat anders. Daar draait de dienst al 10 jaar lang vrijwel geheel op vrijwilligers en voor Peter is het een van de vele taken die hij op zijn bord heeft liggen.
Vooralsnog belanden er zo’n 20 zaken per jaar op het bureau van Peter van Best en Oirschot samen nota bene. Volgens hem zijn dat er wel heel weinig. Hij kan zich niet voorstellen dat alles echt zo pais en vree is. Het schort aan bekendheid met deze gratis dienst: “Terwijl we het juist moeten hebben van doorverwijzingen. Maar instanties gaan vaak eerst zelf aan de slag omdat ze een belang hebben. Een woningcorporatie die kampt met een lastige bewoner is er natuurlijk alles aan gelegen dat het probleem wordt opgelost. Ze halen al snel de politie erbij. Maar die gaan niet onbevangen de discussie aan, zoals wij als Buurtbemiddeling wel zouden doen. Wij zijn namelijk volkomen objectief.”
Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.
Je kunt het artikel ook in de krant lezen. Foto: free imange via Unsplash.