Een Tiny House kopen of bouwen in Best: het zou zo maar kunnen. Want binnen 6 maanden een aantal kleine (flex)woningen realiseren, al dan niet met een tijdelijk karakter: dat heeft het college van Best zich voorgenomen. Men geeft daarbij wel nadrukkelijk aan dat dit afhankelijk is van hoe gesprekken met andere partijen, zoals woningstichtingen, verlopen. Ook spelen aanbestedingsregels en regionale regels c.q. afspraken een rol.
Flexibel wonen
Bouwlocaties die pas op lange termijn ontwikkeld gaan worden lenen zich uitstekend voor het tijdelijk plaatsen van tiny houses en kleine (flex)woningen. Tijdelijk in de zin van: een periode van tien jaar.
Wat is het verschil tussen een tiny house, een kleine woning en een flexwoning? Een tiny house is een kleine, volwaardige, vrijstaande woning met een woonoppervlak tussen 30 en 50 m2 met een zo klein mogelijke ecologische ‘voetafdruk’. Ze zijn zelfvoorzienend op het gebied van energie en afval en relatief makkelijk te verplaatsen. Een kleine woning daarentegen wordt juist vaak in serie gebouwd, al dan niet prefab, en beschikt over alle nutsvoorzieningen. Flexwonen betekent: flexibiliteit in het huurcontract, de locatie of het huis zelf.
Mogelijke locaties
Tiny houses zouden in de rafelranden van de noordwestrand van de kern Best kunnen worden gebouwd; kleine woningen op een aantal voormalige schoollocaties. Bij de in voorbereiding zijnde gebiedsontwikkeling ‘Heuveleindseweg/Heikantweg’ zet het college, in samenspraak met de Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte, in op een CPO-ontwikkeling van 15 bouwkavels voor kleine woningen voor (in ieder geval) de doelgroep senioren. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, waarbij toekomstige bewoners meer invloed hebben op de ontwikkeling van hun eigen woning.
De gemeente heeft één aanspreekpunt/projectleider aangesteld om alle mogelijkheden te onderzoeken en te realiseren. Daarnaast is er een inventarisatie gedaan naar de mogelijkheden en locaties waar de woningen, al dan niet tijdelijk, gerealiseerd kunnen worden.
Je kunt dit artikel ook in de krant lezen.
Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.