Heerbeeckers ondernemen voor het goede doel

Heerbeeckleerlingen overhandig cheque aan Teun Toebes

Groepjes van 8 tot 9 leerlingen richten elk een bedrijf op, met een eigen ondernemingsplan. Ze komen aan werkkapitaal door aandelen te verkopen en vervolgens kan dan er geproduceerd, ingekocht en “gehandeld” worden.

Ondernemen voor het goede doel

Op het Heerbeeckcollege kunnen leerlingen uit 4 havo en 5 vwo kiezen: of ze maken een profielwerkstuk of ze zetten met een aantal medeleerlingen een eigen onderneming. Wat ze in die onderneming willen gaan doen bepalen ze zelf. En vervolgens doen ze ook alles zelf: een ondernemingsplan schrijven, een logo ontwerpen en een website bouwen, de financiële administratie bijhouden en de productie, inkoop en verkoop runnen. Het werkkapitaal wordt gegenereerd door het verkopen van aandelen. De uiteindelijke opbrengsten van het bedrijf worden traditiegetrouw gedoneerd aan een goed doel.

Spullen verkopen

De meeste ondernemingen besluiten om producten te gaan verkopen. Telefoonaccessoires, make-up, spullen om thuis te gaan sporten, je kunt het zo gek niet bedenken. En zoals alle ondernemers krijgen ook de leerlingen te maken met de coronabeperkingen. Dat vraagt bij tijd en wijle om behoorlijk wat creativiteit en inventiviteit. Corona leidde ook tot vertraging: de groep die in het schooljaar van 2020 begon met ondernemen, heeft pas op 15 december jl. de cheque van € 3.316,17 aan het goede doel kunnen overhandigen: Teun Toebes, de oprichter van de stichting sTeun en toeverlaat. Kim Bierkens was een van de ondernemers die aan dat resultaat heeft bijgedragen: “Wij runden GenZ, een bedrijf wat tassen verkocht. Ik heb geleerd dat goede samenwerking, communicatie en taakverdeling erg belangrijk is. Ik ben een jaar lang met veel plezier bezig geweest.”

Vigor Vikings

Michiel Verder startte in september met 8 vrienden een onderneming, Vigor Vikings, in sportspullen voor thuisgebruik. “Vanwege corona zijn de sportscholen dicht dus mensen gaan steeds meer thuis trainen. Wij verkopen bijvoorbeeld gewichtjes die ze daarbij kunnen gebruiken. Een deel van de winst die we gaan maken gaan we herinvesteren door extra producten aan ons assortiment toe te voegen.”

Michiel is verantwoordelijk voor de inkoop en speurde het internet af naar een goede groothandel. “Die hebben we nu gevonden. We hebben inmiddels marktonderzoek gedaan en een ondernemingsplan geschreven. Nu zijn we bezig de aandelen te verkopen zodat we in januari kunnen gaan inkopen én verkopen.”

Het vergeten kind

Waarom een onderneming en niet kiezen voor een “gewoon” profielwerkstuk? “Ja, dit is veel leuker natuurlijk” vindt Michiel. “Het is soms lastig om het met 9 man eens te worden maar daar leren we ook weer van. We hebben sowieso al veel geleerd want we stuiten op van alles en nog wat. Als het goed gaat met het bedrijf mogen we het ook na afloop van het project blijven doen. Daar hebben we wel zin in!” De opbrengst van de ondernemingen die nu bezig zijn gaat dit jaar naar stichting Het Vergeten Kind.

Met dank voor de foto: Vera Withagen, Job Voets en Joris van den Broek overhandigen de cheque aan Teun Toebes van sTeun en toeverlaat

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

Je kunt dit artikel natuurlijk ook in de krant lezen.

 

 

Leave a Comment