Het verbeteren en veraangenamen van de leefomgeving voor de inwoners van Best staat hoog op de wensenlijst van de gemeente. De “groenbeleving” maakt daar een steeds belangrijker onderdeel van uit. Daarom worden er flinke slagen gemaakt met Groene Projecten.
Niet meer mopperen
“Een prettige omgeving om in te wonen en te werken stellen onze inwoners steeds meer op prijs. Groen speelt daarin een belangrijke rol. De tijd dat mensen mopperden als er ergens bomen kwamen, omdat dan de geparkeerde auto’s vies worden, die ligt grotendeels achter ons” aldus wethouder Rik Dijkhoff.
In januari 2021 hield Wilco van den Berg, beleidsmedewerker Groen bij de gemeente Best, een presentatie voor de gemeenteraad waarin hij een lans brak voor het opzetten van Groene projecten. De raad onderschreef het belang daarvan waarna er budget vrijkwam. Het zal niet bij die ene keer blijven. “Het project Groene Projecten is een kapstokproject, een overkoepelend model waar steeds andere projecten onder komen te hangen” licht Wilco toe.
Idee indienen kan
Een idee voor een “Groen project” kan via Klankbordgroep Groen Best, of een van de daarbij aangesloten organisaties zoals bijvoorbeeld een Bewonersoverleg, worden ingediend. De Klankbordgroep toetst ze aan de hand van een aantal criteria. Denk daarbij aan het behoud of de uitbreiding van biodiversiteit of cultuurhistorie. Een andere randvoorwaarde kan zijn het “klimaat-proef” maken van Best: het kunnen dealen met hittestress, droogte of extreme neerslag.
Er zijn 5 projecten uitgekozen en de eerste, Groenebroek beemd, is inmiddels van start gegaan. Een weiland van ca. 7.000 m2 is straks een vochtig hooigrasland met boom- en struweelsingels en een poel. IVN heeft inheemse heesters aangeplant via een subsidie van het Brabants Landschap. De gemeente gaat populieren en knotwilgen aanplanten en de amfibieënpoel realiseren.
Inwonersinitiatieven
Ook inwoners dragen ideeën aan: de aanpak van het Europaplein en het “opleuken” van het gazon aan de Spinnerstraat. “Dat gazon wordt als eentonig ervaren” vertelt Wilco. “In januari gaan we een inloopmoment organiseren om input boven tafel te krijgen. Hoe kunnen we dat gazon gaan aanpakken? Er is al budget voor vrijgemaakt.” Het Europapleinproject wordt begin volgend jaar opgestart.
De gemeente doet het werk
Zijn deze projecten ook bedoeld om de gemeente te ontlasten op het gebied van groenonderhoud? Zeker niet, benadrukt Rik Dijkhoff. De gemeente voert de ‘Groene projecten ’zelf uit. Maar op de Aarlesche Erven gaan we dus wel een deel van de groenvoorziening uit handen geven. De inwoners kunnen bij wijze van spreken een fruitboomgaard plaatsen en die met elkaar onderhouden. Je zou het een ‘pilot’ kunnen noemen, die we daar gaan opstarten.”
‘Groene Projecten’ leidt ook nog eens tot kostenbesparingen omdat het regenwater langer vastgehouden kan worden en dus niet direct via de riolering hoeft te worden afgevoerd. “Dat bereik je overigens ook al door de tuin niet te betegelen maar te beplanten. Dan kan het water de grond inzakken in plaats van dat het direct afgevoerd moet worden.”
Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.
Je kunt dit artikel ook in de krant lezen. Ik dank Louise Mak van IVN hartelijk voor de foto.