Wijkteam pakt door in Wilhelminadorp en Kantonnier

inandoutofafrica-menopause nomad-mijn moedboek -tekstschrijver-powerofthepen-interactiveacts-wilma vervoort-integrale wijkaanpak wilhelminadorp kantonnier

De leefbaarheid in de wijk verbeteren door een integrale aanpak. Dat gebeurt momenteel in Wilhelminadorp en de Kantonnier in Best via het wijkteam. Diverse organisaties zijn daarin vertegenwoordigd. De teamleden gaan fysiek de wijk in om te praten met de inwoners. Ze zijn herkenbaar aan de speciale hesjes die ze dragen.

Positief klimaat scheppen

In het wijkteam zitten bijvoorbeeld de wijkagent, een jongerenwerker en de buurtcoach. Maar ook de inwonersvereniging en de woningcorporatie zijn vertegenwoordigd. Wethouder Stan van der Heijen heeft onder andere Inwonersparticipatie en integrale wijkontwikkeling in zijn portefeuille. “Er zijn wat incidenten geweest in deze wijk in het verleden. Veiligheid is natuurlijk belangrijk maar we willen niet alleen daarop focussen. Wanneer de fysieke omgeving wordt verbeterd en daarnaast ook maatschappelijke en zelfs individuele problemen aandacht krijgen, wordt het klimaat in de wijk steeds positiever. En daarmee wordt de wijk steeds minder aantrekkelijk voor criminelen.”

Goedbekeken video’s

Voor de wijk wordt niet alleen een gebiedsvisie geschreven; er wordt tegelijkertijd al van alles aangepakt en beschikbaar gesteld. Burgemeester Ubachs legt uit: “Zo hebben we bijvoorbeeld voorlichtingsvideo’s gemaakt over angst, intimidatie en schuldhulpverlening. Het blijkt dat mensen daar veel en langdurig naar kijken. Bewoners benaderen de tiplijn Meld Misdaad anoniem bovenmatig. De meldingen gaan niet alleen over criminaliteit; men signaleert bijvoorbeeld ook dat er een oudere wijkbewoner hulp nodig heeft omdat er verwaarlozing op de loer ligt.”

Melden helpt echt

De aanpak houdt ook in: meldingen, ook die via Fixi binnenkomen, sneller oppakken dan normaal. Doordat er snel respons komt krijgen de inwoners vertrouwen: het loont kennelijk echt de moeite om iets te melden. “Daardoor neemt de weerbaarheid van de mensen toe” volgens Ubachs.

Hans Vooren, beleidsadviseur veiligheid, merkt op dat het streven is om de wijk toekomstbestendig te maken. “Dat betekent dat inwoners zichzelf in de wijk moeten “herkennen”. Dat bereiken we door hun ideeën en suggesties op te halen voor zowel de korte alsook de lange(re) termijn. Er is bijvoorbeeld een honden-losloopgebied gerealiseerd en er zijn “rooktegels” geplaatst zodat er minder sigarettenpeuken op straat terechtkomen.

Community art

De wijk verfraaien gebeurt ook. Lisa Boons, beleidsadviseur sociaal domein noemt als voorbeeld een community-art-project dat inmiddels is afgerond. “Leerlingen van basisschool De Bricks zijn de wijk ingegaan en hebben bewoners geïnterviewd, verhalen opgehaald. Daarna zijn de kinderen samen met een kunstenaar uit de wijk, Finn Zweemer, aan de slag gegaan. Finn vertaalde de verhalen naar een grote muurschildering op de school: De Droomboom.” Op de foto staan Hans Ubachs, Stan van der Heijden, Lisa Boons en Ömer Yildiz. Je kunt dit artikel ook in de krant lezen.

Op 20 januari vindt een online-bijeenkomst plaats waar inwoners ideeën kunnen spuien. Aanmelden kan nog bij www.gemeentebest.nl/aanmelden

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

Leave a Comment