Bij het nieuwe plukbos, gelegen in Best aan de Margrietlaan en het Dopveldenpad, hoort natuurlijk ook een Plukboswachter: Mies Herweijer. Zij gaat straks allerlei zaken rondom het bos coördineren. Het plukbos krijgt langzaam maar zeker vorm. Onlangs werden de paden aangelegd en inmiddels hebben 18 vrijwilligers de bomen en struiken geplant. In maart volgen dan de vaste planten.
“We waren binnen een uur klaar met de hulp van al die vrijwilligers” lacht Yrsa Wehrmeijer. “En we kregen ook leuke reacties. Wijkbewoonster Hannie kwam koffie brengen en buurvrouw Thea was blij verrast toen ze zag hoe mooi het Plukbos al was na haar vakantie. Ook kwamen er al hardlopers voorbij die vroegen of er wat te plukken viel!”
De vaste planten die in maart geplant worden (“En dat zijn er héél véél!”) vormen straks de kroon op het werk. Yrsa is verantwoordelijk voor het ontwerp van het plukbos en heeft dus voorstellen gedaan welke bomen, struiken en planten het beste passen. Heeft ze gekozen voor een bepaald thema? “Nou ja, het is eigenlijk ook een ‘eetbos’”vertelt ze. “Van vrijwel alle beplanting kun je eten. Dus er staan veel bessenstruiken en fruitbomen, om maar eens wat te noemen. Maar ook hibiscus en daglelie’s: de bloemen daarvan kun je in een salade doen. En natuurlijk kruiden zoals rozemarijn en thijm.”
De beplanting zal veel insecten aantrekken, er is gekozen voor bij-vriendelijke soorten. Yrsa heeft bij haar ontwerp ook rekening gehouden met het uiterlijk van het plukbos in het winterseizoen. “Dan moet het er natuurlijk ook aantrekkelijk uitzien. Dus er is plaats voor wintergroene struiken en ook vlinderstruiken trouwens. Daar kun je weliswaar niet van eten maar die zorgen wel voor mooie contouren. En ja, dat we dan een beetje moeten snoeien nemen we voor lief.”
Het plukbos is redelijk onderhoudsarm, maar er moet natuurlijk wel wàt gebeuren. Het idee is om elke tweede zaterdag van de maand een onderhoudsdag te plannen. En als er eens wat tussendoor moet gebeuren kan er via de whatsapp-vrijwilligersgroep ad-hoc iets afgesproken worden.
Yrsa verwacht dat, ijs en weder dienende, het plukbos eind maart klaar zal zijn. “Dat moet wel lukken, met alle enthousiaste vrijwilligers die we nu al hebben. Maar … meer vrijwilligers zijn natuurlijk altijd welkom!” Via de Jeugdraad van Best komen er misschien ook extra handjes beschikbaar: “Het is natuurlijk heel leuk als de jeugd erbij betrokken is.”
De voorkant van het bos, dus bij het fietspad, krijgt een meer “tuinachtige” uitstraling. Yrsa: “Daar zal ook extra onderhoud op worden gepleegd, om dat netjes te houden. Maar naarmate je verder achterin komt, wordt het wat wilder. Daar laten we de natuur meer haar gang gaan. Dat doen we bewust omdat dat de kwaliteit van de bodem verbetert. Heel belangrijk, want werken met kale grond en kunstmest: dat is funest. Dat gaan we niet doen.”
Wie zin heeft om mee te werken als vrijwilliger in het Plukbos kan zich aanmelden bij werkgroepgroen@bestduurzaam.nl
Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.
Dit artikel kun je ook in de krant lezen. Met dank aan Yrsa Wehrmeijer voor de mooie foto’s.