De komende vier maanden stappen vijf kinderen uit groep vijf wekelijks op de fiets om te gaan moestuinieren op Campus Vitaal. De bedoeling is dat er op 17 juni, op de jaarlijkse ‘Groeiendag’ die dan op De Zevensprong gehouden wordt, gekookt gaat worden met ingrediënten die ze dan net zelf hebben geoogst. Bijvoorbeeld met rode biet een roze pizza bakken.
Lotti Erkelens, groencoördinator op De Zevensprong, is elke week van de partij. “De moestuin is een vorm van groen onderwijs dat op termijn echt wordt ingebed in het lesprogramma. Nu is het nog een aanvulling op het rekenonderwijs, straks vormt het een volwaardig onderdeel en vervangt het iets dat nu nog in de klas gebeurt.”
Waarom er voor Campus Vitaal is gekozen? “Allereerst hebben ze daar meer ruimte dan wij op het schoolplein hebben. En hoewel we de tuin zelfstandig kunnen draaien, willen we ook bekijken of mensen die bij de Campus werken er een rol in kunnen vervullen. Dat zou een mooi bijkomend voordeel zijn; dat de kinderen gaan samenwerken met en leren van andere mensen. Jong en oud samen aan de slag.”
Belevingstuin
met de kinderen kunnen gaan doen. Zij gaan een aantal van de “moestuinbedden” activeren. Wij planten ook fruit, zoals peren en pruimen. Daar wordt likeur van gemaakt door “Puur Dutch”, de ambachtelijke stokerij in Best. We zijn als Campus Vitaal altijd op zoek naar samenwerking met andere organisaties in Best.”
De leerlingen zijn enthousiast, volgens Lotti. “Ja, lekker weg onder schooltijd! Dat is natuurlijk altijd leuk. Er wordt een logboek bijgehouden waarin ze schrijven wat er allemaal is gebeurd in de tuin en wat hun eigen bijdrage is geweest. Ook vertellen ze erover in de klas de dag erna. En als er eens wat minder in de tuin te doen is, gaan we in de Campus met hout aan de slag. Nestkastjes maken, of kratten waar we kruiden in kunnen doen.”
Het geeft ook een ‘boost’ aan de ouderbetrokkenheid, na de corona-tijd waarin zij niet of nauwelijks iets konden doen op school. Nu kan er elke week een ouder meefietsen naar de moestuin. “Een ander voordeel is dat de juf gedurende een paar uur een wat kleinere groep dan normaal onder haar hoede heeft. Dan kan ze haar aandacht nog beter verdelen.”
Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.
Je kunt dit artikel ook in de krant lezen. Met dank aan Pexels voor de foto.