Deelnemers uit Engeland, Belgie, Duitsland en Nederland namen deel aan de internationale slotraces in Best. Sprintwedstrijden van anderhalf uur en een marathonrit van zes uur. Een leek zal denken dat het ‘gewoon’ autoracen is zoals je vroeger op de Carrerabanen deed. Maar niets is minder waar.
“Nee, het is veel groter dan dat” lacht Harriët Kievit. Zij verzorgt het natje en droogje bij de club. “We racen tegenwoordig óók digitaal. Dat betekent dat er wissels in de baan zitten en de coureurs elkaar in kunnen halen. Dus het is niet alleen meer een kwestie van precies hard genoeg rijden om niet uit de bocht te vliegen; je moet nu ook rekening houden met andere auto’s die in jouw baan kunnen komen EN die ook nog zien in te halen.”
Concentratie vereist
Dat vereist een hoop concentratie, zeker bij een lange race. “Dan ben je met een team van drie of vier man die om beurten de controller bedienen.” De coureurs houden ondertussen nauwlettend hun auto’s in de gaten. Als er een auto uit de baan vliegt wordt hij meteen teruggezet door iemand die in de buurt staat. “Dat is verplicht, ook als hij niet van jou is” vertelt Rob van Spelde, penningmeester en lid. Hij houdt het bij analoog racen: daarbij blijft iedere auto in zijn eigen baan. Ook dan vliegt er geregeld eentje uit. “Ik zet ze dan terug” vertelt Harriët. “Maar alleen als ik aan de voorkant van de baan sta want anders zet ik ze per ongeluk tegen de richting in!”
Zonder lid geen lid
SRC Eindhoven zit in Best, boven de Wibra en bestaat al 13 jaar. Er zijn 39 leden, tussen de 8 en 73 jaar; op één na allemaal mannen. “Eerst zeiden we altijd: zonder lid geen lid!” grapt van Spelde. “Maar dat is een geintje hoor” voegt hij er gauw aan toe. Wat is eigenlijk de lol van slotracen?
“De race-elementen, het sleutelen en de auto maximaal opvoeren. Via een strippenkaart kun je vrijdagavond komen racen, met auto’s van ons. Als je het leuk vindt, kun je lid worden. Dan heb je ook een idee in welke klasse je wilt gaan rijden en kun je een eigen auto kopen. We doen wedstrijdjes tegen elkaar. Niet dat je iets kunt winnen hoor, het gaat om de eer!”
Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.
Je kunt dit artikel ook in de krant lezen.