Literaire stukken spelen, dat doet Theatergroep BLUV uit Best het liefst. Daarom gaan ze in juli met een stuk van Brecht de planken op: ‘De goede mens van Sezuan’. De hoofdrol is weggelegd voor aanstormend talent Catherine Neggers uit Best. Ook deze keer koppelt BLUV een maatschappelijk traject aan hun optreden: mensen betrekken die in eerste instantie niet zouden kunnen deelnemen of komen kijken.
Een goed mens zijn is niet makkelijk
Brecht verwachtte niet veel goeds van de mens. In dit sprookje vraagt hij zich af of er wel één goed mens op aarde te vinden is. Hij laat een God neerdalen in Sezuan om dat uit te zoeken. Het lijkt erop dat die goede mens Shen Te is, een hoertje. Ze krijgt geld om andere mensen te helpen maar komt erachter dat het lang niet altijd makkelijk is om ‘goed te doen’.
“Dat vind ik ook het mooie aan mijn rol” vertelt Catherine Neggers, die Shen Te speelt. “Het zoeken naar een middenweg om goed te doen voor anderen en tegelijkertijd goed te zijn voor jezelf.” Ze wordt door Luud Zeegers (bestuur BLUV) en Harold Schraven (artistiek leider en regisseur) als een groot talent beschouwd.
“Ik kwam Harold toevallig een keer tegen tijdens een spel-les; dat is een algemene les waarin je toneelvaardigheden oefent totdat je weer een ‘echte’ rol hebt. Ik speelde op dat moment altijd kleine rolletjes bij toneelstichting Ons Eygen Landt (OEL). Toen ik na verblijf in het buitenland terugkwam en wel zin had in een hoofdrol, bleek deze bij OEL al vergeven te zijn. Gelukkig kon ik toen voor de rol van Shen Te bij BLUV terecht.”
Neggers is vrij jong, 19 jaar, maar ziet de uitvoering vol vertrouwen tegemoet. “Ik krijg veel support van mijn medespelers en vooral ook goede tips om teksten uit je hoofd te leren: opschrijven! Letterlijk je eigen teksten opschrijven in een schrift, dan blijft het beter hangen. En ik wil het natuurlijk het script wel zo precies mogelijk volgen!”
BLUV is maatschappelijk betrokken
Zeegers vertelt over het maatschappelijk traject dat aan deze voorstelling verbonden is. “BLUV is maatschappelijk zeer betrokken. Wij willen ons deze keer specifiek richten op mensen die niet ‘zomaar’ een toneelvoorstelling kunnen bezoeken, of eraan deel kunnen nemen. We gaan hen vragen of ze mee willen doen, als vrijwilliger of speler. Want al spreken ze de taal niet: ze zouden mee muziek kunnen maken tijdens ons optreden. Of: help ons achter de coulissen en krijg in ruil daarvoor dat kaartje. We zijn benieuwd of we zo mensen betrokken kunnen krijgen. Als afsluiting houden we een manifestatie waarin we onze ervaringen kunnen delen met andere cultuurorganisaties.” Op 1, 2 en 8 juli speelt het stuk in het Joe Mann Natuurtheater in Best.
Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.