LakeBike 24 Challenge: de zon tegemoet rijden

inandoutofafrica-menopause nomad-mijn moedboek -tekstschrijver-powerofthepen-interactiveacts-wilma vervoort-LakeBike 24 Challenge

De zon tegemoet rijden is het mooiste wat er is. Althans, dat beweren deelnemers aan de LakeBike 24 Challenge die de 12 uur tocht al eens hebben aangedurfd. 12 uur is veel, maar volgens hen zeker de moeite waard. Vanwege die opkomende zon dus.

Verschillende uitdagingen

4, 6, 12 of zelfs 24 uur mountainbiken; dat kan tijdens de tiende editie van de LakeBike 24 Challenge die dit weekend op AquaBest plaatsvindt. Zo’n 500 deelnemers doen mee. Degene die de meeste kilometers rijdt binnen de gestelde tijd is de winnaar. “Als je de 12 uur-challenge kiest, start je om 1 uur ’s nachts en rijd je de zon tegemoet. Prachtig!”

Dat vindt Maarten Martin tenminste, één van de vier bestuursleden die het evenement hebben georganiseerd. “Zelf kan ik helaas niet meedoen. Wij moeten natuurlijk die 24 uur alles in goede banen leiden en doen hooguit een hazenslaapje. Gelukkig hebben we hulp van vrijwilligers die hand- en spandiensten verrichten.”

Milieu wordt gerespecteerd

13 jaar geleden werd de rit voor het eerst georganiseerd, door mensen die een voorliefde hebben voor lange afstandsritten en dan speciaal in het prachtige gebied rondom AquaBest. Voor de Challenge wordt natuurlijk niet één op één de standaardroute gebruikt die daar ligt. “Nee, dat zou echt te makkelijk zijn voor veel deelnemers” lacht Martin. “Die rijden ze zowat elk weekend. We hebben een grotendeels nieuwe route uitgezet van zo’n acht kilometer waarbij we de wensen van belangenorganisaties, zoals bijvoorbeeld IVN, uiteraard hebben gerespecteerd.”

Chickenrun

Het parcours is niet vlak maar kenmerkt zich door allerlei uitdagingen, zoals een speciaal gebouwde brug, een omgebouwde trailer en verder de natuurlijke afdalingen en plaatsen op de paden waar ‘gesprongen’ moet worden. Er zijn ook ‘chickenruns’ ingebouwd: alternatieve routes om hindernissen juist te vermijden. “Het is gewoon fijn om die keuze te hebben, want wanneer je urenlang aan het fietsen bent, begint je concentratie echt wel af te nemen. Zo’n alternatief pakken heeft overigens geen invloed op de uitslag; die wordt bepaald door het aantal afgelegde kilometers binnen de gekozen tijd.”

Op het podium hijsen

De deelnemers komen uit alle hoeken en gaten van Nederland, maar ook uit ons omringende landen. Er doen ook topcoureurs mee die in de top-10 staan; zij kiezen voor de marathon van 24 uur. “Die leggen tussen de 450 en 480 kilometer af. Hun voorbereiding is zeer grondig voor en er wordt niets aan het toeval overgelaten. Het gaat niet alleen om hun conditie, maar ook om het materiaal. Alles moet tiptop in orde zijn. Warmfietsen doen ze op een hometrainer in een tent, niet buiten, want dan worden de spieren koud. Ze komen tijdens die 24 uur nauwelijks van hun fiets af, alleen een keer om een schone broek aan te trekken of snel wat te eten.”

Na zo’n rit zijn de rijders natuurlijk flink afgepeigerd. “Ja, dat klopt. En dit jaar hebben we er echt aan gedacht om nu eens een erepodium te maken waar ze zelf nog op kunnen klimmen. Geen treden van 50 cm hoog waar wij ze op moeten hijsen!”

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen. Met dank aan Pexels voor de foto.

 

Leave a Comment