Bestenaren spuien ideeën waar de gemeente mee aan de gang kan
Nieuwbouw, participatie, een nieuw gemeentehuis: onderwerpen die de tongen los maken in Best. Vrijwel iedere Bestenaar vindt er wat van en wordt door de gemeente in staat gesteld input te leveren en ideeën te spuien. Maar wat wordt daar vervolgens mee gedaan?
Dat vragen veel Bestenaren zich af. Neemt de gemeente hun adviezen ter harte? Hoe wordt er teruggekoppeld naar de bewoners? Nanneke van der Heijden bemande één van de bezoekpunten, Participatie om precies te zijn, tijdens de ‘bruisdag’ die de gemeente organiseerde. “Terugkoppeling? Dat kan via de ‘praat mee-pagina’s’ op Pleinbest.nl” antwoordt ze. Ze licht meteen toe wat Participatie wel en juist niet inhoudt: “De reacties van inwoners worden meegenomen om beleid te toetsen, afwegingen te maken. Dus er gebeurt wel degelijk wat mee. Maar het kan natuurlijk nooit zo zijn dat alle voorstellen die we ontvangen, stuk voor stuk worden aangenomen. Uiteindelijk beslist de politiek wat er gebeurt. Niet de inwoners of ambtenaren zelf.”
Hete hangijzers
Wonen, nieuwbouw, het is niet vreemd dat deze onderwerpen hete hangijzers zijn. Met name voor starters en senioren liggen de sociale huurwoningen niet voor het opscheppen. Op het Woonvisie-bezoekpunt dat tijdens de Bruisdag goed bezocht werd, zijn allerlei suggesties gedaan. Voor creatieve jongeren speciale woon/werk-units creëren, ‘tiny houses’ bouwen in het buitengebied, ouderen en jongeren samen huisvesten waarbij jongeren bepaalde zorgtaken verrichten, in ruil voor lagere woonlasten. Aan de hoge huren en de bijbehorende inkomenseisen: daar moet iets aan gedaan worden, zo valt te lezen op de vele briefjes met suggesties die zijn opgeplakt op de discussieborden. Ook wat bitterheid: ‘Jongeren zonder de juiste contacten en zonder ouders met geld komen niet meer aan de bak!”
Grote betrokkenheid bij Bestenaren
Volgens Erik Jacobs, woordvoerder van de gemeente, is er sprake van een goede opkomst op het bezoekpunt dat over het nieuwe gemeentehuis en de uitstraling van het Dorpsplein gaat. “Er is sprake van een grote betrokkenheid” beweert hij. Deze onderwerpen houden, zo bleek al tijdens een inloopavond in mei, de gemoederen zeker bezig. Volgens veel inwoners horen er meer winkels, meer horeca thuis op het Dorsplein, want dat komt de uitstraling pas echt ten goede. De Boterhoek moet ook aangepakt worden. Waarom zo’n groot gemeentehuis bouwen aan het Dorpsplein, met veel ‘kantoormeters’? Er kan van alles online worden geregeld bij de gemeente en als er dan toch een gebouw moet komen, bouw het dan bij het nieuw in te richten stationsgebied.
Ook over de ontwikkeling van dit gebied vinden Bestenaren van alles, variërend van ‘Denk aan de jeugd!’ tot “Meer parkeerplaatsen, maar géén parkeergarage!” Hoogbouw vinden veel mensen een goed idee, als het maar zonnig blijft en de balkons er groen uitzien. En last but not least: een horeca hoort er ook zeker thuis.
Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben. Je kunt dit artikel ook in de krant lezen.