Alleen maar een plek waar je boeken kunt lenen? Zeker niet. Straks kan er in de bibliotheek in Best veel meer! Cursussen volgen, werken, andere Bestenaren ontmoeten: zo maar wat voorbeelden van activiteiten die er gaan plaatsvinden. Maar daar gaat een flinke verbouwing aan vooraf.
Maar eerst verbouwen
Volgens Albert Kivits, de nieuwe directeur/bestuurder, zal dat nog flink wat voeten in de aarde hebben, die verbouwing. “Zeker met de schaarste die er nu is op het gebied van bouwmaterialen en mankracht. We dachten eerst dat we het binnen drie weken konden fiksen, maar volgens de aannemer kunnen we beter op acht weken rekenen. In die tussentijd proberen we natuurlijk wel een alternatief te regelen.”
Efficiënt organiseren
In 2020 werden de eerste contacten tussen bibliotheek Best en die van Eindhoven gelegd. “De bieb in Best gaf aan zich zorgen te maken over de toekomst. Het werd voor hen, gezien alle taken en verwachtingen, gewoonweg te veel. “Een bieb is namelijk allang niet meer een plek waar alleen maar boeken worden uitgeleend. De maatschappelijke functie is in de loop der tijd steeds breder geworden. Denk daarbij aan zaken die georganiseerd worden op het gebied van digitale geletterdheid, laaggeletterdheid, Nederlandse taal-clubs, een leven lang leren. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden. De financiële druk nam steeds meer toe. Een samenwerking met de bibliotheek in Eindhoven zou zaken veel makkelijker kunnen maken. Want dan kun je zaken professioneler aanpakken en breder uitzetten. Voorwaarde is dan wel dat alles ook echt zo efficiënt mogelijk georganiseerd wordt.”
Verbondenheid met lokale gemeenschap
Vandaar dat Kivits ook benoemd is tot directeur/bestuurder in Best; dezelfde rol die hij ook in Eindhoven en Waalre vervult. “We hebben onderzocht hoe de Bestse bieb er voorstond, wat de knelpunten waren. Dat onderzoek heeft de gemeente Best betaald. Ook bespraken we wat een toekomstbestendige bibliotheek nu eigenlijk betekent, wat daarvoor nodig is. Verbonden zijn met de lokale gemeenschap is iets wat daarbij hoog in het vaandel staat.”
Alle Bestenaren zijn welkom
Wat gaan de Bestenaren daarvan merken? “Nou, er komt een flinke verbouwing en herinrichting. Want sommige delen voldoen echt niet meer aan de eisen van deze tijd. Er staan hier bij wijze van spreken nog kasten uit de jaren zestig! Straks gaan we hier, samen met de Volksuniversiteit, cursussen geven. De bibliotheek wordt een plek waar je van alles kunt doen, zonder dat het verplichtingen met zich meebrengt. Je hoeft geen consumpties te gebruiken om er toch gewoon te kunnen gaan zitten werken, om maar eens een voorbeeld te noemen. Alle Bestenaren zijn van harte welkom om straks gebruik te komen maken van alle faciliteiten.”
Wat Bestenaren óók gaan merken: de dependance van de bibliotheek, die nu nog in het Heerbeeckcollege zit, zal gaan verdwijnen. Mensen konden daar ’s middags na 14 uur terecht, maar daar was en is maar heel weinig animo voor. Het Heerbeeck gaat straks zelf die ruimte runnen, maar die is dan alleen nog toegankelijk voor hun eigen leerlingen.
Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben. Je kunt dit artikel ook in de krant lezen. Met dank aan Pexels voor de foto.