Kappa de hulphond krijgt gewoon salaris

inandoutofafrica-menopause nomad-mijn moedboek -tekstschrijver-powerofthepen-interactiveacts-wilma vervoort-kappa stichting hulphond

Een pup die niet op schoot mag en niet met een bal of stok mag spelen. Zielig? Welnee, hij krijgt ‘salaris’ voor zijn werk en wordt gewoon suf geknuffeld. In het gastgezin wordt hij klaargestoomd voor de opleiding tot hulphond. Tijdens die opleiding leert hij wel 70 vaardigheden.

70 vaardigheden

Mieke en Ronald Hensen uit Best zijn voor het eerst gastgezin van Kappa, hulphond in spe. Wat voor hulphond hij precies gaat worden is nog niet bekend. Dat wordt bekeken tijdens de opleiding die hij gaat volgen bij Stichting Hulphond. Maar dat duurt nog even, want hij is pas acht maanden oud. “Hij blijft zo’n 14 tot 16 maanden bij ons in huis. Daarna gaat hij naar het opleidingscentrum in Herpen, van Stichting Hulphond dus. Die opleiding duurt ongeveer een half jaar. Er worden hem dan 70 vaardigheden aangeleerd. Denk maar aan de wasmachine leeghalen, de koelkast openen en je handschoenen uittrekken.”

Stichting Hulphond leidt honden op voor mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag. Zo’n hond biedt hun een nieuw toekomstperspectief, maakt het leven voor hen makkelijker. “Het kan een hond zijn voor de algemene dagelijkse levensbehoefte, of voor mensen met PTSS of epilepsie. Als zijn training is afgerond, start er een koppeltraject met zijn toekomstige baas. Misschien hebben die mensen nog behoefte aan een vaardigheid die de hond nog niet beheerst. Dan wordt hem dat geleerd” legt Mieke uit.

Hulphond speelt een grote betekenis

Maar waarom zou je toch gastgezin worden? Je moet toch al best wel snel afscheid nemen van zo’n pup? “Ja, tuurlijk. Maar weet je, hij gaat niet bij je weg omdat hij doodgaat. Hij gaat weg omdat hij hulphond gaat worden en van grote betekenis wordt in iemands leven die erg door hem geholpen wordt. Dat verzacht de pijn van het afscheid natuurlijk wel. En weet je, ik heb ook een hele hoop geleerd van Kappa en zijn opvoeding, de afgelopen maanden. Ik was altijd van druk-druk-druk en alles moest snel en weinig geduld. Dat is een heel stuk minder, want Kappa trainen vraagt om rust, structuur en veel geduld. En daarnaast leer ik heel veel van onze vaste gastgezinbegeleidster.”

Een brokje als salaris

Want uiteraard begeleidt Stichting Hulphond het gastgezin zeer intensief. “In het begin hadden we vrijwel dagelijks contact, nu zitten we op één dagdeel per week waarin we samen gaan trainen. Soms 1 op 1, bijvoorbeeld als Kappa naar het station gaat. Maar regelmatig ook met andere pups die net zo oud zijn als hij. Hij moet altijd rustig blijven en nergens bang van zijn, dus hij gaat echt overal mee naar toe. De kinderboerderij, een terras, de supermarkt. Eerst stak hij zijn snuit nog in elk rek, nu loopt hij keurig mee. Want hij weet: een hond die ‘werkt’ krijgt geen beloning, maar verdient salaris. Elke keer een brokje. En nee, daar wordt hij niet dik van, want dat verrekenen we weer met zijn portie voer.”

Structuur ook goed voor het baasje zelf

Mieke en Ronald wilden, toen hun laatste hond was overleden, best wel weer een hond in huis. “Maar ja, weer een commitment voor een jaar of 14 hè. Dan is dit een prima tussenoplossing. Want je hebt toch een hond in huis en doet tegelijkertijd ook nog iets voor de maatschappij zeg maar. Natuurlijk ga ik met Kappa anders om dan ik vroeger met mijn eigen pups deed. Ik zei alsmaar Zit Zit Zit terwijl ik nu geleerd heb: één keer Zit moet genoeg zijn en gewoon wachten tot hij het doet. En nee, hij zit niet op de bank en ook niet op schoot. Dat mag niet, want als je hem dat leert springt ie straks misschien wel bij iemand met een zuurstofslang op schoot! Daar moet je toch niet aan denken! Mensen vinden het vaak zielig maar bedenk, Kappa weet niet dat je op een bank kunt liggen of op schoot kunt zitten. Want dat heeft ie nooit gedaan. Hij is heel gelukkig omdat hij zijn voldoening uit allerlei andere dingen haalt.”

Gastgezinnen gevraagd

Stichting Hulphond is altijd op zoek naar gastgezinnen. In de vorm wat Mieke doet, maar ook voor een paar weken. Alle kosten voor de hond worden betaald. Kijk voor meer informatie op hulphond.nl

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben. Met dank aan familie Hensen voor de foto. Dit artikel kun je ook in de krant lezen.

Leave a Comment