Postzegels zijn heleMAAL niet saai!

inandoutofafrica - wilma vervoort - Mijn Moedboek - Menopause Nomad - cartophilatelist Wil van den Bragt

Althans, dat blijkt wel als je met Wil van den Bragt uit Best over ‘zijn’ postzegels praat. Hij is cartophilatelist Wat dat betekent lees je hieronder. Wat een geweldig interview was het!

Postzegels met landkaarten

Een cartophilatelist spaart postzegels waar landkaarten op staan. Saai? Nee, want achter elke postzegel zit een verhaal. Er zijn 27.351 van deze postzegels uitgebracht en er wordt wereldwijd in gehandeld.

“Ik ben ook lid van de Cartophilatelistic Society, daar zitten verzamelaars in die over de hele wereld verspreid zitten.” Aan het woord is Wil van den Bragt uit Best. In de loop der tijd heeft hij een indrukwekkende verzameling opgebouwd. “Momenteel heb ik zo’n 25% van de totale collectie bij elkaar gesprokkeld. Van alle landen waar ik zegels van heb houd ik ook de geopolitieke geschiedenis bij en de ontdekkingen van geografische gebieden, want daar ben ik erg in geïnteresseerd.”

Geopolitiek

Geopolitiek, dat woord hoor je nu toch heel vaak? “Ja, heel kort door de bocht betekent dat eigenlijk wat landen doen om hun grondgebied uit te breiden, hun grenzen letterlijk te verleggen. Een voorbeeld daarvan is natuurlijk de oorlog in Oekraïne nu. Geopolitiek is een soort landjepik.

Er liggen 21 verzamelbanden op tafel. “Ik heb er zes van Europa, vijf van Afrika, vier van Azië, vier van de Amerika’s en 2 van Oceanië, dat is zeg maar het gebied rondom Australië, de Pacific Rim. Kijk, ik werk volgens een exact stramien: alle informatie wordt op dezelfde manier gepresenteerd. De zegels, daaronder de landkaarten en dan een korte omschrijving van de geschiedenis. Daarvoor duik ik nog steeds in mijn Larousse encyclopedie. En die landkaarten, dat zijn hele oude. Die komen uit de atlas van Joan Blaue, daarin zitten kaarten die in 1665 zijn getekend.” Hij tovert een enorme atlas op tafel. “Het origineel ervan ligt in het historisch museum in Wenen. Kijk eens, hoe mooi! Enne … toen hadden ze nog geen Google maps hè, alles werd per boot of te voet ontdekt.”

Zo raakte Wil geïnteresseerd

Toen Van den Bragt nog bij Philips werkte, deed hij op een gegeven moment een coderingsklus. “Alle landen kregen een code zodat ze makkelijk in de software verwerkt konden worden. Ik ging me dus verdiepen in de staatskundige verdeling van de wereld en zo ontwikkelde ik mijn interesse daarin. Toen legde ik ook de link naar de postzegels. Gewone postzegels verzamelde ik altijd al, maar toen ging ik me dus toeleggen op dit thema: cartophilatelie.

Classificatiesysteem

Een keer in de zoveel tijd werkt hij zijn boeken bij. Hij verzamelt krantenknipsels en haalt natuurlijk veel informatie uit het nieuws. Van den Bragt gaat, op zijn zachtst gezegd, bijzonder methodisch te werk. Hij laat weinig aan het toeval over. Zo ontwikkelde hij een eigen classificatiesysteem om zijn zegels te kunnen categoriseren. Via een spreadsheet kan hij zo makkelijk vinden welke zegel uit welk land in welk boek zit EN op welke pagina. Ook weet hij zo dus feilloos te benoemen welke zegels hij nog niet heeft. “Ik krijg bijna dagelijks een bericht over postzegels die ik nog niet heb. Die koop ik dan en een keer in de zoveel tijd laat ik ze opsturen.”

Weg met die sigaar!

Heel veel contact met andere verzamelaars heeft hij niet. “Want dit is niet mijn enige hobby. Ik ben wel lid van de Eindhovense Filatelistenvereniging en binnen die groep circuleert een doos met zegels die je dan via de post krijgt. Daar mag je dan de zegels uithalen die je wilt hebben en die betaal je dan natuurlijk netjes. Het is wel een kwestie van vertrouwen ja. Laatst zat er een briefje in: “Gelieve geen sigaren te roken tijdens het bekijken van die zegels! Want die stonken helemaal naar sigaren!”

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben. Je kunt dit artikel ook in de krant lezen.

Leave a Comment