Voortgang muzikale zondagmiddagen De Bonte Koe uit Best

inandoutofafrica-menopause nomad

Zo’n 20 Bestenaren protesteerden onlangs tegen het verbod dat de gemeente oplegde aan IJsboerderijwinkel De Bonte Koe. Uitbater Rooijakkers organiseerde een aantal zondagmiddagen een muzikaal evenementje op zijn terras waar veel animo voor was. Totdat er een brief van de gemeente op de mat viel.

Maatschappelijk karakter

“Ik had nog vier van die evenementjes gepland staan. Maar ja, die gaan nu natuurlijk niet door. Want er is geklaagd en de gemeente wil niet zeggen door wie en waarover precies. Jammer, want ik had ze hier voor een gesprek willen uitnodigen” aldus Rooijakkers. De Bonte Koe is een winkel, ijssalon en horecagelegenheid, in het buitengebied van Best. “Het is een gezellige, laagdrempelige ontmoetingsplaats. We werken samen met lokale maatschappelijke initiatieven zoals Avondje Uit, waarbij mensen die zelf niet makkelijk meer op stap kunnen, door vrijwilligers worden vergezeld. Met Stichting Dorpsevenementen organiseerden we onlangs iets voor Kanidas. En mensen van Wonen bij September Best komen hier met de scootmobiel het terras op om te luisteren. Of ze nou een consumptie kopen of niet maakt ons niet uit.”

De lol is eraf

Volgens Rooijakkers is de muziek onversterkt en duurt het hooguit zo’n anderhalf uur, ergens tussen 14 en 16 uur. Er treden orkestjes en bandjes uit de buurt op, of een koor. “Die beginnen ons al zelf te bellen of ze een keer mogen optreden.” Maar dat lijkt voorlopig dus niet te kunnen. “We hebben weliswaar een volledige horecavergunning, maar dit valt onder festiviteiten. En daar moet je een speciale vergunning voor aanvragen. Dan mag je vijf keer per jaar iets organiseren. Maar ik heb er dus al vijf gedaan in 2022.” Voor hem is de lol er al een beetje af: “Kijk, als het allemaal zo officieel moet is het eigenlijk al niet meer goed te doen. Als er maar iets te veel geluid wordt gemaakt, krijg je boete. En natuurlijk moet ik aanvraagkosten betalen. Dus eigenlijk moet ik dan entreegeld gaan heffen, en dat wil ik nou net niet. Ik wil het laagdrempelig houden.”

In een reactie stelt de gemeente dat in de APV is opgenomen dat een bedrijf maximaal vijf keer per jaar activiteiten mag organiseren waarbij een hogere geluidsnorm is toegestaan. Bedrijven moeten hier melding van maken bij de gemeente. Burgemeester Ubachs heeft met de groep “demonstranten’ koffie gedronken en de zaak toegelicht. Ook heeft hij beloofd de situatie nog eens te bekijken.

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben. Je kunt dit artikel ook in de krant lezen.

Leave a Comment