Al fietsend verzin je je eigen verhaal
Zo droevig als deze foto was het fietstunneltje in Best. Totdat kunstenares Ilse Weisfelt de handen uit de mouwen stak. Ze is hard aan het werk in de Prinses Irene fietstunnel in Best. Als het straks klaar is zullen passanten ‘beweging’ ervaren en vooral merken dat er elke keer iets nieuws te ontdekken valt. Buurtbewoners zijn nu al enthousiast. “Het is fris en opgeruimd!”
“Twee jaar geleden wilden we de tunnel al aanpakken” vertelt Veronique Zeeman, wethouder in Best, destijds nog raadslid. “Ik liep er regelmatig met mijn hond doorheen en vond eigenlijk dat het er niet uitzag. Veel graffiti, er hingen jongeren rond en er werd door omwonenden toch wat overlast ervaren. Door corona konden we er destijds niet echt mee aan de gang gaan. Begin van dit jaar is het weer opgepakt.”
Ilse Weisfelt
De gemeente Best vindt kunst in de openbare ruimte belangrijk en heeft daar ook budget voor beschikbaar. Dus werd samen met Tuurlijk, het sport- en cultuurteam in Best, het proces in gang gezet om het fietstunneltje op te knappen. Er volgde een selectieprocedure om een kunstenaar te vinden waarbij de keus uiteindelijk op Ilse Weisfelt viel. Zij heeft veel ervaring met muurschilderingen in de openbare ruimte en haar werk straalt positiviteit en vrolijkheid uit.
Weisfelt vertelt over hoe het daarna verder ging. “Ik ging in overleg met de gemeente om duidelijk te krijgen wat het werk zou moeten uitstralen en dat bleek sport en natuur te zijn. Die zaken zie je terugkomen in die buurt. Vervolgens ben ik gaan brainstormen en schetsen en kwam ik uit op het thema van de 12 Griekse goden. Die staan onder andere voor planten, dieren en de liefde. Daarna ontwierp ik iconen en die zijn straks dus in de tunnel te zien. Wanneer je er doorheen fietst of wandelt, ervaar je een gevoel van beweging. De iconen kun je interpreteren op jouw eigen manier. Zo maak je je eigen verhaal.”
De moeite waard
Na de aankondiging over het kunstwerk regende het negatieve opmerkingen op social media. Het geld zou wel beter besteed kunnen worden en over het kunstwerk “wordt straks toch weer graffiti of zo” gespoten. Kortom: het zou de moeite niet waard zijn.
Goedele Wellens, cultuurcoach bij Tuurlijk en Zeeman vinden het jammer dat er zo geredeneerd wordt. “Gemeente Best heeft bewust budget vrijgemaakt voor kunst in de openbare ruimte. En dat het echt wel de moeite waard is, blijkt uit de reacties van omwonenden. Die vonden het al prachtig vanaf stap 1, toen de wanden door de aannemer wit werden geschilderd. Dat gaf meteen een fris en opgeruimd gevoel. Overigens voorzien we het kunstwerk van een biologische beschermlaag waardoor het makkelijk gereinigd kan worden, mocht dit noodzakelijk zijn.” Weisfelt doet ook een duit in het zakje. “Er is een soort ongeschreven wet dat ‘streetartists’ elkaars werk niet besmeuren. Ik ervaar dat met werken die ik eerder heb gemaakt.”
Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben. Je kunt dit artikel ook in de krant lezen.