Boek Best bekeken populair en er is nog veel meer te vertellen

inandoutofafrica-menopause nomad (10)

Herinnering, herkenning, dat laatste soms heel letterlijk omdat je zelf op één van de foto’s staat. Daarom gaat het boek ‘Best bekeken’, gemaakt door twee echte Bestenaren, vlot over de toonbank.

Henk van den Brink en Kees van den Biggelaar zaten, vaste prik, elke dinsdag drie uur bij elkaar om eraan te werken. En los van elkaar waren ze er natuurlijk ook nog mee bezig. Het is het vijfde boek in een serie over de voornamelijk recente geschiedenis van Best. “In tegenstelling tot de andere boeken is ‘Best bekeken’ echt een fotokijk-boek geworden. Voornamelijk foto’s en bijschriften dus” vertelt Van den Biggelaar.

Henk is altijd leraar Nederlands geweest en heeft 25 jaar lang een genealogisch tijdschrift uitgegeven. Kees heeft tijdens zijn werkzame leven als ambtenaar bij de gemeente Best gigantisch veel foto’s gemaakt van locaties die veranderden omdat er flats gebouwd of wegen aangelegd werden. “En los daarvan heb ik ook nog heel veel oude prentbriefkaarten verzameld en altijd aantekeningen gemaakt. Een kast vol!” voegt hij eraan toe.

Vijf boeken over Best

Valt er zoveel te melden over Best dat er vijf boeken mee te vullen zijn? Daar twijfelen beide auteurs geen moment over. “Och jee. Het eerste boek uit de serie kwam destijds uit omdat de Rabobank 100 jaar bestond en daar heb ik via een klankbordgroep aan meegewerkt. Daarna bleek dat er ontzettend veel materiaal op de plank was blijven liggen over allerlei onderwerpen. Oude straatnamen, verenigingen, winkelpanden, mensen, ga zo maar door.”

De 22 hoofdstukken in het boek ontstaan min of meer ‘vanzelf’ door het bekijken van oude foto’s en ook die oude prentbriefkaarten. “Dan zien we iets of iemand op zo’n foto staan en dan gaan we daar meer informatie over verzamelen. Je kent eigenlijk altijd wel iemand die weer iemand anders kent die er iets over kan vertellen.

Al kijkend en ‘sparrend’ bepalen we samen de onderwerpen. ”Een kleine greep eruit: muziekgezelschappen, oude beroepen, klassenfoto’s, oude bedrijven. “En dan hebben we dus nòg onderwerpen over!”

Gevoelens van nostalgie

De herkenbaarheid verklaart het succes van het boek. “Mensen zien zichzelf terug op een foto. Ze herkennen situaties van vroeger, ook vanuit het recente verleden. Soms krijgen we ook wel commentaar hoor. Dat mensen vinden dat er iets anders in had gemoeten of zo. Of dat ze er zelf in hadden moeten staan. Maar hoewel we heel veel weten, weten we natuurlijk niet alles!” Ze roemen de samenwerking met erfgoedvereniging Dye van Best en Stichting Geschiedenis Best.

“Over 10 tot 20 jaar moet iemand deel 6 gaan schrijven” aldus Kees van den Biggelaar

Nu het boek klaar is, eindigt de samenwerking tussen beide schrijvers ook. “We zullen elkaar wel missen natuurlijk” grinnikt Henk. Dus geen boek zes? “Ja, ik word 88 binnenkort. En zo’n boek schrijven kost toch gauw zo’n 2,5 jaar! Over een jaar of 10, of 20, moet iemand maar een boek schrijven over hoe het NU is!” vult Kees aan.

In november kan het boek worden gekocht op vrijdag en zaterdag in de bibliotheek. En op zaterdag ook in de heemkamer van Dye van Best (achteringang Prinsenhof).

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben. Je kunt het artikel ook in de krant lezen. Met dank aan Henk van den Brink voor de foto.

Leave a Comment