Demcon en Haermonics partnership leidt tot levensreddende innovatie

inandoutofafrica-menopause nomad

Onderstaand persbericht kwam tot stand vanwege de geweldige samenwerking die ik heb met de mensen van Demcon. Het is geweldig om de perfecte no-nonsense communicatie te mogen ervaren die ik heb met Rosa van Tour.

Het is, voor een talen-figuur als ik, enorm verrassend om uit te vinden dat ik de technische hoogstanden (hoogstandjes doet geen recht) van Demcon zo boeiend vind, al snap ik er in eerste instantie bijna niks van 🤣. Maar ik weet: het komt altijd goed. Want het is zo boeiend! En dan daarna ook nog vertalen naar het Engels hè. Die vertaling lees je hier: Press Release_Demcon and Haermonics partnership leads to life-saving innovation

PERSBERICHT
Best, november 2022

Al sinds 2016 werken Haermonics en Demcon samen aan een systeem dat vanaf 2030 10.000 levens per jaar moet gaan redden. Het gaat hier om een innovatieve spoeltechniek, waarmee voorkomen kan worden dat patiënten na een geslaagde openhartoperatie alsnog overlijden aan complicaties vanwege bloedstolsels. Het concept, bedacht door de vooraanstaande hartchirurg Dr. David Koolbergen, wordt op dit moment volop getest in diverse ziekenhuizen in Nederland.

In augustus dit jaar is de laatste fase van de ontwikkeling van start gegaan, om uiteindelijk de Haermonics Pure™ als volwaardig CE gecertificeerd systeem op de markt te kunnen brengen.

Samenwerking op basis van een ‘handshake’

“Omdat de testresultaten zo goed zijn, zijn we in augustus dit jaar al gestart met de ontwikkeling van het eindapparaat” zegt Wouter Markus, CEO van Haermonics. Een mooie aanleiding dus om het partnership tussen beide bedrijven uit de regio Eindhoven te bezegelen. “De samenwerking is in 2016 al direct van start gegaan op basis van wederzijds vertrouwen. Dat kan natuurlijk alleen wanneer je een open en eerlijke relatie hebt én goed bij elkaar past. De uitwerking van deze handdruk hebben we nu geformaliseerd.”

10.000 levens redden in 2030

Een openhartoperatie kun je vergelijken met topsport. Markus: “Het team is zo’n zes uur lang in touw. Ze werken onder hoogspanning, want als ze fouten maken kan dat iemand het leven kosten. Tijdens de postoperatieve fase kunnen zich bloedstolsels vormen, waardoor een patiënt door een ogenschijnlijk klein detail alsnog kan komen te overlijden. Ondanks dat de operatie zelf succesvol is verlopen. Wij kunnen dat voorkomen met onze Pure at Heart-technologie. Ons doel is om in 2030
10.000 levens te redden.”

De jarenlange ervaring van Dr. David Koolbergen leerde dat bij het heropenen van de borstholte alleen gereinigd hoefde te worden met warm zout water. In de meeste gevallen stopt het bloeden na de reiniging, omdat het stollingsmechanisme van het bloed weer goed gaat functioneren. Het drainagesysteem dat Haermonics ontwikkelt, verschilt niet veel van dit oorspronkelijke idee.

Het systeem bestaat uit een buisje dat de pericardiale ruimte spoelt met een warme zoutoplossing. De drains zijn nog steeds hetzelfde. Ze worden vanuit de borstholte aangesloten op een opvangbak en gekoppeld aan een vacuümsysteem. Zo wordt – direct na de operatie – de patiënt continu gespoeld.

Een gedeelde verantwoordelijkheid voor maatschappelijk belang

Haermonics heeft zelf engineers in dienst om de juiste specificaties aan te kunnen leveren voor de ontwikkeling én de controle op het eindproduct te houden. Ze hebben zelf de verantwoordelijkheid voor de kop en de staart. Wat daartussen zit, het ontwikkelen, engineeren en produceren, is uitbesteed aan Demcon. Markus “Demcon heeft een gedegen reputatie en is samen met ons de uitdaging aangegaan. Een project wat niet zonder risico’s is, gezien de lange ontwikkeltijd die gepaard gaat met dit soort medische apparaten. Ze maken onze verwachtingen echt waar.

Eric Tielemans, managing director van Demcon vestiging Eindhoven, is ook erg te spreken over de samenwerking. “Onze ideale opdrachtgever is iemand die weet waar ze mee bezig zijn, wat er in hun markt gebeurt en die het liefst ook nog een positieve bijdrage levert aan de maatschappij. Want onze engineers hebben niet alleen een passie voor techniek, maar daarnaast ook een intrinsieke motivatie om de wereld beter te maken.” Daarover bestaat bij dit project geen enkele twijfel.

Sneller kunnen ontwikkelen binnen het juiste ecosysteem

Twee en een half jaar geleden verhuisde Haermonics van Amsterdam naar Eindhoven. Markus: “In Amsterdam zaten we in een pand met andere bedrijven waar ik, qua samenwerking, weinig aansluiting had. In Eindhoven zit een enorm technisch netwerk en maak je deel uit van het Brainport ecosysteem waarin we met elkaar samenwerken, kennis en connecties delen.”

“Met geheimen bewaren kom je er niet” vult Tielemans aan. “We gaan in de Brainport-regio bij elkaar op de koffie en denken met elkaar mee. Met een klant een open en eerlijk dialoog voeren, ook als het om minder leuke dingen gaat, is volgens mij één van de belangrijkste pijlers van een goede samenwerking.”
Lees meer over Haermonics
Lees meer over Demcon

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben. Met dank aan Demcon voor de foto van Eric Tielemans en Wouter Markus. 

Leave a Comment