Een energiecoach helpt mensen met het verlagen van hun energiegebruik. Vaak door simpele ingrepen en het geven van uitleg. In Best zijn 17 coaches actief die samen zo’n 150 huishoudens bezoeken.
Hans Kemper is één van hen. In 2015 verduurzaamde hij zijn eigen huis al. “Ik ben een ervaringsdeskundige” stelt hij. De huishoudens die hij bezoekt, zijn in eerste instantie benaderd door de gemeente met het aanbod een energiecoach langs te sturen. De positieve ‘reageerders’ kunnen vervolgens contact opnemen met LEVBest waarna Jana Pavlova, de coördinator aldaar, de coaches inschakelt.
Observeren en enthousiasmeren
“Eerst ga je op bezoek om te observeren wat er zoal gebeurt in een woning” vertelt Kemper. Hij heeft al van alles gezien. Een gigantische kroonluchter met 50 lampen van 30 watt per stuk en een mooie, maar bejaarde, koelkast die zo’n 90 cent per uur aan stroom kost. Per uur! “Ja, daar valt natuurlijk meteen winst te behalen. En die kroonluchter … daar heb ik speciaal lampjes voor laten komen van maar een halve watt. Dat scheelde echt een slok op een borrel.”
Maar meestal wordt het energieverbruik teruggebracht door het vervangen van gewone lampen door ledlampen, het plakken van radiatorfolie achter de verwarming (“scheelt wel 20%!”) en het installeren van een waterbesparende douchekop. Alles wat de elektriciteitsrekening maar naar beneden kan brengen. En het komt natuurlijk ook de duurzaamheid ten goede.
Douchen met de kookwekker
“Mensen hebben vaak geen idee hoe ze kunnen besparen, omdat ze niet weten hoeveel het verbruik van iets is” legt Kemper uit. “Door een flinke douchekop stroomt al gauw zo’n 25 tot 30 liter warm water per minuut. Ik heb het nog niet eens over een regendouche hè. Een waterbesparende douchekop brengt dat terug naar 3,5 liter per minuut.”
En als je dan ook nog korter doucht zit je helemaal goed. “De meeste mensen hebben geen idee hoe lang ze onder de douche staan. Daarom adviseer ik een douchewekker te zetten. Dat is gewoon een eierwekker hoor. Die houd je bij de les.”
“Ik moest praten als Brugman om die deur dicht te krijgen!” Hans Kemper, energiecoach LEVBest.
Douchekop, tochtstrip, radiatorfolie, ledlampen: alles wat Kemper komt plaatsen is gratis. “En mijn uren ook” lacht hij. Een wijdverbreid misverstand? “Mensen weten het verschil niet tussen luchten en ventileren. Ik kwam bij iemand die de hele dag de balkondeur wagenwijd open had staan. Dat deed haar moeder ook altijd. Voor de frisse lucht. Ik heb nog moeten praten als Brugman om die deur dicht te krijgen. Kijk, een raam of deur zet je een minuut of tien open om de boel te luchten. Daarna doe je alles dicht en gaat je ventilatiesysteem ventileren. Dat is dus echt iets anders dan luchten.”
Jana Pavlova, coördinator van LEVBest voor dit project, bezoekt steekproefsgewijs de bezochte huishoudens. “De mensen zijn erg enthousiast.” Familie De Leest is erg te spreken over de energiecoach. “Alles werd nagekeken. Er zijn lampen vervangen, er werd radiatorfolie aangebracht, we hebben een nieuwe douchekop en de vrijwilliger komt ook nog een gaatje boren voor een kabel zodat we het raam voortaan dicht kunnen doen. Het is fantastisch!”
Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties. Ik ben met name goed in interviews afnemen. Verder schrijf ik ook lekker voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben. Je kunt dit artikel trouwens ook in de krant lezen.