Studenten en senioren in een woning? Roommit ziet geen beren op de weg.

inandoutofafrica-menopause nomad (1)

Studenten zonder woonruimte koppelen aan ouderen die kamers over hebben en ‘in’ zijn voor wat gezelschap en hulp. Roommit steekt het oude ‘hospita’-principe in een nieuw jasje.

Sven Platenburg en Jula van den Akker van Roommit zijn ervan overtuigd dat het gaat werken. Studenten huren tegen een aangepaste prijs een kamer bij een oudere persoon die anders toch maar leeg staat. Als tegenprestatie wordt er af en toe samen gegeten of een boodschapje gedaan.

“Dat spreken we goed met elkaar af, wat de student gaat doen. Want soms vindt de ‘huisbaas’ het al prima om te weten dat er gewoon iemand in huis is. Dat is een geruststellend gevoel” weet Jula. “En dat geldt zeker ook voor de mantelzorgers.”

Beren op de weg

Het lijkt zo voor de hand liggend om die combi tussen oudere en student te maken, maar volgens de oprichters zien mensen best wel veel beren op de weg. “Dat denken we tenminste, want anders waren er vast al veel meer van dit soort initiatieven geweest. Het is natuurlijk wel zaak dat je zorgvuldig kiest met wie je in zee gaat.” Daarom is er ook een strikte selectieprocedure en wordt de vinger aan de pols gehouden, ook als de match eenmaal heeft plaatsgevonden. “We gaan regelmatig langs om te checken hoe het gaat.”

Sven vertelt hoe hij op het idee van Roommit kwam: “Ik ben een innovator, iemand die probeert problemen in de maatschappij op een originele manier op te lossen. Als student vond ik geen kamer maar tegelijkertijd zag ik oma’s en in huizen wonen die eigenlijk veel te groot waren. En wist ik dat in verpleeghuizen appartementen leeg staan wegens personeelsgebrek.”

“Inmiddels wonen er al vier studenten in een verpleeghuis”  

Hij deed een test met een student in een verpleeghuis en dat liep geweldig. “Inmiddels wonen er al vier!” Jula vult aan: “Maar zoiets regelen duurt vanwege de ambtelijke molen wel lang. Daarom richten we ons ook op de ouderen die nog op zichzelf wonen en ruimte over hebben. We kunnen dan nòg meer verschil maken. Want ja, één student op 20 bewoners in het verpleeghuis of één student op één senior in de thuissituatie is nogal een verschil qua tijd/persoonlijke aandacht, toch?”

Niet over een nacht ijs

Op basis van de wensen en eisen van de ‘oudere’ wordt er gekeken welke student het beste past. Er wordt diverse keren met kandidaat-studenten gepraat, ze moeten een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) overleggen, plus een aantal referenties. “We gaan natuurlijk niet over één nacht ijs” verklaart Jula. Roommit houdt na de match contact door regelmatig op bezoek te gaan om de boel te evalueren. Want vinger aan de pols houden is wel belangrijk natuurlijk.

“We vinden ouderen door te praten met praktijkondersteuners die bij huisartsen werken of WMO-consulenten. Studenten hebben de weg naar ons inmiddels al weten te vinden. En als we toevallig woonruimte hebben in een plaats waar we nog geen studenten hebben, gaan we daar acuut actief naar op zoek. We hopen halverwege dit jaar zo’n 50 matches gerealiseerd te hebben.”

Meer informatie vind je op roommit.nl

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties. Ik ben met name goed in interviews afnemen. Verder schrijf ik ook lekker voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen. Met dank aan Roommit voor de foto’s.

Leave a Comment