Sanne van Haasteren genomineerd voor Archiprix 2023

inandoutofafrica-menopause nomad-mijn moedboek -tekstschrijver-powerofthepen-interactiveacts-wilma vervoort- sanne van haasteren archiprix 2023 hometown

Sanne van Haasteren, architect, laat met haar afstudeerproject ‘HomeTown’ zien, dat er genoeg mogelijkheden zijn om woonruimte te scheppen in de stad door geschikte ‘karkassen’ om te bouwen. Haar project is genomineerd voor de Archiprix 2023.

“Dat is een enorme erkenning en ik ben er erg trots op. HomeTown is geselecteerd omdat verschillende thema’s worden geadresseerd, bijvoorbeeld de woningwet, ruimtegebruik en eigen initiatief.”

Woningwet beperkt bouwers

Sanne raakte gefascineerd door het feit dat starters en eenpersoonshuishoudens bijna niet aan woonruimte kunnen komen. De huidige woningwet, bedoeld om mensen te beschermen tegen slechte woonomstandigheden, beperkt je flink wanneer je creatiever wilt bouwen dan gebruikelijk is. Terwijl dat juist de manier is om de woningkrapte aan te pakken.”

Ze vroeg zich af of ze iets kon bedenken wat nog nèt binnen de kaders van de woningwet zou vallen, zeg maar: creatief omgaan met de beperkingen die er zijn. “En dat kan dus. Door bestaande lege ‘karkassen’ om te bouwen: gebouwen waarvan alleen nog de vloeren en binnenwanden staan. Bijvoorbeeld het oude HCZ-gebouw aan de Vonderweg in Eindhoven. Dat is inmiddels gesloopt en straks verrijst er de Victoriatoren. Nieuwbouw dus.”

Eigen inbreng is groot

Op de vraag of haar HomeTown-project daar beter gepast zou hebben, antwoordt Van Haasteren met een volmondig JA. “En dan waren er net zoveel woningen beschikbaar gekomen als in zo’n hoge woontoren. Alleen in een compleet andere opzet die ervoor zorgt dat de bewoners veel meer contact met elkaar hebben. Om dat te realiseren ga ik niet de hoogte, maar juist de breedte in. Daardoor kan ik gangen, corridors, aanleggen waardoor mensen overal kunnen komen. En dat moet ook wel, want ze gaan zaken met elkaar delen.” Tenminste, als ze dat willen.

“Op 13m2 kun je best wonen, slapen, koken EN badderen”, Sanne van Haasteren

Het werkt zo: je kiest een unit, een casco, die je naar eigen wens inricht. Je kunt ervoor kiezen om geen eigen badkamer of keuken te hebben, maar gebruik te maken van de gezamenlijke voorzieningen. “Dan heb je dus veel minder ruimte nodig” stelt Sanne. Zo kun je dus op eenzelfde oppervlak meer wooneenheden creëren. “Maar als je alles liever privé hebt, kan dat ook. Trouwens, je kunt in een unit van 13m2 best wonen, slapen, koken en badderen.”

Je koopt niet de unit zelf, maar een aandeel in het gebouw. “Dat aandeel kun je inzetten om naar een andere unit te verhuizen, zonder dat je eerst je oude moet verkopen.”

Hoe groot is de kans dat jouw idee werkelijkheid wordt? “Ik hoop dat het wordt opgepikt doordat het via Archiprix aandacht krijgt. En ik begin alvast stukjes van het concept toe te passen.”

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties. Ik ben gespecialiseerd in het afnemen van interviews. Verder schrijf ik ook lekker voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben. 

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen. Met dank aan Sanne voor de afbeeldingen.

Leave a Comment