Wim wandelt en controleert voor mooisteroutes.nl

inandoutofafrica-menopause nomad-mijn moedboek -tekstschrijver-powerofthepen-interactiveacts-wilma vervoort-groene broekbeemd best

Niks zo erg als een wandelroute die niet klopt terwijl jij heg noch steg weet, aldus Wim Groot Kormelink. Bijna elke zondag wandelt hij wel ergens, terwijl hij meteen de route controleert. Want niks zo vervelend als aanwijzingen die niet kloppen. Zo’n 150 vrijwilligers lopen zich het vuur uit de sloffen om dit te voorkomen.

Keus tussen 5 en 50 kilometer

“Ja, er zit een hele organisatie achter” vertelt Wim. “Nu werpt dat ook wel zijn vruchten af, want mooisteroutes.nl staat erom bekend dat hun routes heel gedegen worden bijgehouden. Elke twee jaar worden ze gecontroleerd. Je kunt wandelen, fietsen of in de kano stappen. Een ‘ommetje’ maken van een kilometer of vijf of 51 kilometer vreten tijdens de ‘Zoete lieve Gerritje’-wandeling van Boxtel naar Den Bosch.”

Wandelen en controleren tegelijk

Routes controleren, dat is vrijwilligerswerk. Maar wel heel mooi werk. “Mijn vrouw José en ik zijn dol op de natuur en we trekken er graag op uit, samen met onze boxer Franklin. Meestal lopen we in Brabant of Limburg en we checken dan altijd of er toevallig nog routes gecontroleerd moeten worden. Als dat zo is, pakken we die. Twee vliegen in één klap: EN lekker lopen EN controleren.”

Alle routes hebben een eigenaar. Dat is de persoon die de route oorspronkelijk heeft bedacht en via speciale software heeft laten plaatsen op de site. “Dat is echt geen makkelijk klusje hoor” beweert Wim. “Kijk, gewoon op een papiertje schrijven van hier links en bij die paal naar rechts, dat gaat nog. Maar er moet natuurlijk ook een digitale kaart van gemaakt worden, vandaar dat je die software moet gebruiken als je zelf een route wilt maken. Misschien ga ik dat ook nog wel eens doen.”

Tot die tijd controleert hij dus wat er al is. Wat hij zoal tegenkomt? “Nou ja, er kunnen natuurlijk allerlei dingen veranderen in de loop der tijd. Dus iemand die de route loopt, mag hem nooit eerder gelopen hebben omdat het echt de bedoeling is dat je van niks weet als je aan de slag gaat. We kijken of er niet ergens een pad is afgesloten, of een beekje verlegd. En: zijn de pleisterplaatsen voor een sanitaire stop of een bak koffie er nog? Zijn de aanwijzingen wel duidelijk? Want ze kunnen op zich misschien wel kloppen, maar als de lezer ze niet snapt is het toch niet OK.”

“Ik heb maar één keer gehad dat de route-eigenaar boos werd.”

Na het wandelen meldt de controleur de op- en aanmerkingen op de website. “Ik doe er altijd ook een persoonlijk mailtje bij.” aldus Wim. Hij heeft wel eens gehad dat een mevrouw heel boos werd toen ze zijn reactie had ontvangen. “Ja, ik kreeg een antwoord terug waar de honden geen brood van lustten! Ben er maar niet op ingegaan. Daarna kwam ze nog wel met een soort van excuus op de proppen. Maar nee, mijn suggesties heeft ze niet opgevolgd, haha!”

Kijk voor routes op mooisteroutes.nl Er zijn ook routes voor mensen met een beperking.

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties. Ik ben gespecialiseerd in het afnemen van interviews. Verder schrijf ik ook lekker voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen.

Leave a Comment