Kermis Best: ietsje duurder, maar nog steeds goedkoop en de moeite waard

De mooiste en goedkoopste kermis van Nederland? Die staat in Best. Met meer dan 100 attracties en extra activiteiten, zoals de Kermis-Mis, is het evenement goed voor zo’n 50.000 bezoekers per dag, zes dagen lang.

Op 30 juni barst het los, na een voorbereidingstijd van bijna negen maanden. Remco Blondeel, werkzaam bij de gemeente Best, begint in september al met de voorbereidingen. “Ik doe het samen met Peter Damen en Henk van Bree, want in je eentje zoiets groots organiseren is niet te doen. Er komt van alles bij kijken. Publiekstrekkers zoeken, onderhandelen met de exploitanten, bekijken wat er tijdelijk ‘weg’ moet, zoals lantaarnpalen en bankjes. Vlaggen regelen. Echt te veel om op te noemen.”

De eerste foto van ‘Best Kermis’ stamt uit 1901, maar het fenomeen kermis is volgens Blondeel al honderden jaren oud. De opening of het bestaan van een kerk werd uitgebreid gevierd en groeide langzaam maar zeker uit tot wat wij nu een kermis noemen.

Ker-Mis wordt verzorgd door hippe, mobiele pastoor

Dit jaar wordt voor het eerst een heuse Ker-Mis gehouden, bij de botsauto’s. De dienst wordt gehouden door een ‘mobiele’ pastoor die het hele land doorkruist. “Hij verzorgt ook missen voor de binnenvaart. Een hippe pastoor, die ook gewoon met Teams werkt tijdens de voorbereidingen. Spirit, een zanggroep uit Best, verzorgt de muziek. We houden deze mis voor de eerste keer en hebben geen idee hoeveel mensen we kunnen verwachten. Maar we zetten in ieder geval 200 stoelen neer.” Tijdens de mis wordt ook een minuut stilte gehouden voor Ad Bierens, de kermisexploitant die vorig jaar tijdens een steekpartij in Best om het leven kwam.

De kermis duurt zes dagen en de bezoekersaantallen pieken met name in het weekend en de avonduren. Er komen gemiddeld bijna 50.000 bezoekers op af, van heinde en ver. “Dat komt uiteraard ook door de lage prijzen die we hanteren” stelt Blondeel. Hoe die prijzen zo laag kunnen blijven? Toch weer een kwestie van onderhandelen, zo blijkt. “Als er minder pacht betaald moet worden, kan de toegangsprijs naar beneden. En verder is het ook hier een kwestie van ‘Massa is Kassa’”.

Maximaal 60 cent duurder

Toch zijn de toegangsprijzen dit jaar iets verhoogd; er moet tussen de 30 en 60 cent extra worden betaald. Volgens Blondeel is dit onvermijdelijk. “Alles wordt duurder, dat merken we natuurlijk allemaal. Maar we zijn nog steeds heel goedkoop in vergelijking met andere kermissen. Ons doel is om kostendekkend te zijn, we hoeven geen winst te maken.”

In 2022 lukte dat niet, toen werd het budget met € 64.000 overschreden. Blondeel weet niet zo gauw waar dat in zat. Hij vermoedt dat het door de kermis van 2021 komt, toen we nog met corona te maken hadden. “Toen hadden we 25 exploitanten minder en ook nog eens minder bezoekers. En dat telt flink door natuurlijk.”

Blijven vernieuwen: Nieuwe smaak ijs of splinternieuwe attractie

Ook de afwisseling in het aanbod trekt mensen aan. “Bijna iedere exploitant zet jaarlijks steeds weer een stapje extra. Dat kan een nieuw smaakje ijs zijn, maar ook een splinternieuwe attractie. Daarnaast organiseren we nu alweer voor de zesde keer de prikkelarme kermis, bedoeld voor mensen voor wie de ‘gewone’ kermis net iets te indrukwekkend is. Voor hen zetten we de muziek zachter, dimmen we de lichteffecten en passen we, waar mogelijk, ook de snelheid van de attracties aan. Zo’n 25 vrijwilligers steken de bezoekers een handje toe. Maar we zien ook veel ouders met jonge kinderen voor wie dit ‘lage tempo’ fijner is.”

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen. Met dank aan Pexels voor de foto.

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties. Ik ben gespecialiseerd in het afnemen van interviews. Verder schrijf ik ook lekker voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

Leave a Comment