Stichting Buurtgezinnen geeft gezinnen meer lucht bij opvoeding kinderen

inandoutofafrica-menopause nomad-wilma vervoort-tekstschrijver-eindhovens dagblad-interactive acts-buurtgezinnen.nl-

Opvoeden doen we samen; dat is het motto van Stichting Buurtgezinnen. Een gezin dat hulp kan gebruiken met de kinderen wordt gekoppeld aan een ‘steungezin’ dat graag een handje wil toesteken. Inmiddels is dit initiatief ook in Best gestart.

Uithuisplaatsing voorkomen

Ellen Waterschoot is coördinator bij Buurtgezinnen. Zij doet de intake van de gezinnen, maakt de match en ondersteunt hen. ,,Het is een idee van Leontine Bibo; een pleegouder die wil voorkomen dat kinderen hun ouderlijk huis moeten verlaten omdat het gezin tegen problemen aanloopt.”

Door heel vroegtijdig hulp aan te bieden waardoor de ouders ontlast worden, wordt het tij mogelijk gekeerd en kan het kind gewoon thuis blijven wonen. ,,Dan hoeft Jeugdzorg niet te worden ingeschakeld,”

De buren worden anoniemer

Yvonne Ponsen en Frank Nijpels, beiden afkomstig uit het onderwijs, juichen het initiatief een warm hart toe en meldden zich aan. ,,Vroeger kon je nogal eens makkelijk bij je buren terecht om hulp te vragen met de kinderen. Tegenwoordig is het toch allemaal wat anoniemer in een buurt. Wij willen dolgraag zo’n kind opvangen.”

Waar die opvang uit bestaat? ..Maatwerk”, stelt Waterschoot. ,,Het is maar net wat zo’n kind nodig heeft. Helpen met huiswerk, spelletjes doen, een plek bieden om uit te rusten, het kan van alles zijn.”

Tijdens de intake van de steungezinnen wordt nauwkeurig te werk gegaan. Een Verklaring Omtrent Gedrag is vereist, er wordt gekeken naar de achtergrond om te bepalen voor welk soort opvang men het meest geschikt is en hoeveel tijd men kan vrijmaken. Vervolgens wordt gekeken welk ‘vraaggezin’ daar het beste past. Het is de bedoeling dat de ondersteuning voor twee jaar wordt aangegaan.

Even rust in het gezin

,,Ouders zijn heel verbaasd dat een ander gezin hen ‘zo maar’ wil helpen. Dat horen we alsmaar terug”, vertelt Waterschoot. ,,Maar ze zijn vooral dankbaar. Dat ze even rust krijgen en weten dat hun kind in goede handen is.”

Buurtgezinnen.nl begon in 2015 en sindsdien hebben al meer dan 115 gemeenten het omarmd. Inmiddels worden er zo’n 4500 gezinnen geholpen.

Wethouder Zeeman uit Best: Buurtgezinnen versterkt gezinnen in moeilijkheden door verbindingen te leggen met stabiele steungezinnen in de buurt. Hiermee voorkomen we escalatie van problemen en dragen we bij aan het behoud van een thuissituatie waarin kinderen kunnen opgroeien. ‘Opvoeden doen we samen’ is het motto dat Buurtgezinnen inspireert en draagt bij aan een gemeenschap waarin we elkaar ondersteunen bij de opvoeding van onze kinderen.”

Ponsen en Nijpels hopen dat ze over twee jaar terug kunnen kijken op een mooie periode met het gezin dat zij gaan helpen. Ze hopen dat meer gezinnen zich als ‘steungezin’ willen aanmelden. Dat kan via de website.

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen. Dank je wel Ellen Waterschoot! Voor de foto’s!

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties, altijd op basis van een persoonlijk gesprek of interview waarin ik goed luister en de juiste vragen stel. Zit jij om een goede tekst te springen? Klik hier om contact op te nemen.

Leave a Comment